Tegenwoordig is er niets zo belangrijk als het klimaat. De meeste mensen doen hun uiterste best om zo ecologisch verantwoord te leven. Het is ook mogelijk om uw huisdieren hierbij te betrekken. Er zijn genoeg tips die u kunt toepassen om uw huisdieren zo ecologisch mogelijk te verzorgen, op een makkelijke en goedkope manier.

Huisdieren ecologisch verzorgen doe je zo
© PxHere.com

Tips voor honden en katten

Hoewel het hebben van een hond of kat erg leuk is, is het belangrijk dat u goed oplet of u ze wel op een ecologisch verantwoorde wijze verzorgt.
De meeste klimaat-impact van een hond of kat zit in het voer dat u ze geeft. Wist u namelijk dat het voer van deze dieren voor 20 tot 45 procent bestaat uit vlees? Het meeste van dit vlees bestaat uit bijproduct, dat weinig impact heeft op het klimaat. Toch is er een kans dat er spiervlees in zit, wat veel meer schade aan het klimaat geeft. Als u ecologisch verantwoorde voeding wilt geven aan uw hond of kat, let dan op de volgende dingen:

 1. Droogvoer is beter dan natvoer. Geef dus liever brokjes aan uw hond of kat dan natvoer uit zakjes of blikjes. Het produceren van natvoer heeft een grotere impact op het milieu én u gooit natvoer eerder weg omdat dit sneller bederft. Droogvoer gaat langer mee en is dus een betere keuze.
 2. Let op keurmerken. Voer dat gemaakt is met veel aandacht voor het welzijn van dier én milieu, bevat vaak bepaalde keurmerken. Denkt u bijvoorbeeld aan het keurmerk Biogarantie.

Tips voor knaagdieren

Knaagdieren hebben minder impact op het klimaat, omdat het planteneters zijn. Toch zijn er een paar tips om op een ecologisch verantwoorde manier uw huisdier te verzorgen:

 1. Let op de bodembedekking. Gebruik liever hernieuwbare materialen zoals stro, hooi of gerecycled papier.
 2. Koop tweedehands. Als u een nieuw speeltje of hok nodig hebt voor uw huisdier, koop dit dan het liefst tweedehands. Hierdoor wordt er minder weggegooid. Tip: ontsmet het gekochte product altijd goed voordat u deze gaat gebruiken.
Huisdieren ecologisch verzorgen
© PxHere.com

Tips voor vissen

Hoewel vissen kleine dieren zijn, kunnen ze wel een impact hebben op het klimaat. Vooral tropische vissen hebben een grote impact: naast dat ze ingevlogen worden uit exotische landen, verbruikt het aquarium waar ze inzitten veel stroom voor de verwarming, verlichting en de pomp. Er zijn een paar tips om het energieverbruik van uw aquarium te verminderen:

 1. Zet het aquarium in een kamer die van zichzelf al erg warm is, of wordt verwarmd. Denk bijvoorbeeld aan uw woon- of slaapkamer.
 2. Kies voor zuinige lampen in het aquarium. Denk bijvoorbeeld aan LED lampen.
 3. Isoleer het aquarium. Hierdoor verliest het minder warmte en kost het dus minder energie om het water op te warmen.
 4. Zet de temperatuur van het aquarium niet hoger dan nodig is.
 5. Koop een niet te grote bak. Uiteraard heeft uw vis genoeg ruimte nodig, maar een te groot aquarium kost meer energie dan nodig is.

1 reactie op “Huisdieren ecologisch verzorgen doe je zo

 1. irene says:

  Goed dat je aandacht schenkt aan de ecologische verzorging van huisdieren. Je kunt je inderdaad afvragen hoe duurzaam het houden van een dier is, dat vlees eet. Wanneer ik mijn kat overigens droge brokjes voorzet, krijg ik enkel een verwijtende blik alsof hij zeggen wil: “Is dit een grapje of zo?”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!