De zomer is in het land en dat hebben we al mogen voelen. Wie de hitte buiten wil houden, kan natuurlijk altijd kiezen voor een airco. Milieuvriendelijk is het allesbehalve en ook de energiefactuur zal het je niet in dank afnemen. Daarom is het beter om de warmte buiten te houden dan om het te bestrijden. En dat kan je op verschillende manieren doen.

© Pexels.com

Kies goede gordijnen en sluit ze overdag

De warmte buiten houden, doe je door alle ramen en deuren vanaf ’s ochtends dicht te doen. Zorg er ook voor dat er geen zonlicht naar binnen kan. In een ideaal geval doe je de rolluiken naar beneden, maar ook gordijnen kunnen helpen. Een gordijn met een lichtgekleurde voering of een lichte kleur zal het zonlicht weerkaatsen en helpt de ruimte koel te houden. Dat zo’n gordijnen er ook nog eens goed uitzien, is mooi meegenomen. Binnenzonwering, zoals roljaloezieën en horizontale jaloezieën, helpen natuurlijk ook. Maar weet dat zonwering aan de buitenkant tot twee keer efficiënter is dan zonwering aan de binnenkant. Extra tip: gooi alle ramen, deuren, gordijnen en rolluiken open eenmaal het ’s nachts of ’s ochtends buiten koeler is dan binnen. Zo koelt het opnieuw af.

Beperk het gebruik van warmtebronnen in de woning

Ten tweede is het belangrijk om zelf geen hitte op te wekken. Het is bijvoorbeeld echt niet het moment om de droogkast te gebruiken. Dit geeft heel veel warmte af en net op warme, zonnige dagen is het een heel goed idee om de was buiten te laten drogen. Ook de oven gebruiken, is niet de beste optie. Eet gewoon een frisse salade. Dat is veel lekkerder bij warm weer.

Gebruik een ventilator of een aircooler in plaats van een airco

Als het binnen toch te warm wordt, gebruik je bij voorkeur een ventilator. Een ventilator verbruikt vaak niet meer dan 15 kWh per jaar, een stuk minder dan een energieverslindende airco. En toch kan een ventilator een grote hulp zijn, hoewel het niet echt afkoelt en het louter lucht verplaatst. Leg enkele flessen water in de diepvries en zet ze voor de ventilator om te genieten van extreem frisse wind. Eventueel kan je ook een aircooler overwegen. Het is minder efficiënt dan een airco, maar het verbruikt wel veel minder energie. Een mobiele airco is door het hoge energieverbruik dan weer een no-go.

Plant groen rond de woning

Ook rond de woning kan je een aantal dingen doen. Hang bijvoorbeeld een schaduwdoek op, zodat er geen licht op de ramen kan schijnen. Dan hoeven je mooie gordijnen ook niet dicht te zijn. Denk verder aan planten tegen de muur, zoals wilde wingerd en klimop. Bomen rond het huis zorgen dan weer voor een aangename schaduw tijdens de zomer. Tijdens de winter zijn ze kaal, waardoor je toch nog geniet van de weinige zonnestralen die we ’s winters in ons land hebben. Uiteraard duurt het even tot de planten en bomen zijn volgroeid, dus zie het vooral als een voorbereiding op de toekomst. Die wordt er namelijk alleen maar warmer op.

Focus op het isoleren van de woning

Er zijn ten slotte ook ingrijpendere maatregelen mogelijk. Het huis voldoende isoleren en bijvoorbeeld kiezen voor hoogrendementsglas, houdt de warmte ook goed buiten. Een voordeel is dat het tijdens de winter de warmte net binnenhoudt. Zeker platte daken worden vaak gloeiend heet en kan je maar beter goed isoleren. Wat ook goed werkt, is kiezen voor een groendak. Groendaken isoleren zowel in de winter als in de zomer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!