Er zijn maar weinig kinderen die geen huisdier zouden willen bezitten. Huisdieren zijn een vertrouweling en een vriendje voor een kind. Het is er altijd om troost te bieden het kind kan er alles tegen vertellen. Kinderen leren door een huisdier te verzorgen dat verschillende wezens verschillende behoeften hebben, en doen een gevoel van verantwoordelijkheid op. Er zijn dus goede redenen om een kind een huisdier te gunnen. Naarmate een kind groeit, kan het steeds meer taken met betrekking tot de verzorging van het dier op zich nemen.

Ideale huisdieren voor een gezin met kinderen
© PxHere.com

Natuurlijk zijn sommige dieren geschikte voor huishouden met kinderen dan andere. Welke diertjes zijn aan te raden voor een gezin met kinderen? Lees hier een lijst van de zes beste keuzes.

1. Hond
Honden lijken van alle huisdieren het meest op de mens. Ze zijn speels, aanhankelijk, trouw en zijn bestand tegen de energie en het soms ruwe gedrag van kinderen. Natuurlijk heeft een hond wel aanzienlijke behoeften om de vlakken van opvoeding, uitlaten en aandacht. Het is daarom een mogelijkheid om pas een hond te nemen, als een kind oud genoeg is om zelf actief voor het dier te zorgen.

2. Kat
Katten zijn eveneens aanhankelijk en speels, kunnen tegen een stootje en houden ervan geaaid te worden. Katten zijn kleiner en hebben minder verzorging nodig dan een hond. Ze zijn echter ook eenkenniger en kunnen daardoor minder geschikt zijn voor kinderen die het liefst de ganse dag met hun huisdier willen spelen.

3. Knaagdieren
Knaagdieren zijn betaalbaar en schattig. Ze kunnen vrij compact gehuisvest worden en veroorzaken geen overlast of stank, mits ze in een stevige kooi of bak worden gehouden. Zelfs kleine kinderen kunnen een knaagdier geheel zelf verzorgen. Elk knaagdier heeft zijn eigen voor- en nadelen.

* Een konijn is vrij groot en heeft meer onderhoud nodig dan de andere soorten.
* Muizen zijn klein en nieuwsgierig, maar niet bestand tegen de aandacht van te kleine kinderen. De urine van de mannetjes stinkt.
* Hamsters zijn leuke speelkameraden, maar kunnen bijten en zijn vooral nachtelijk actief.
* Marmotten zijn makkelijk te houden en worden gemakkelijk tam gemaakt.
* Gerbils of woestijnratjes zijn zeer vriendelijk en actief, maar knagen plastic kooien stuk.

Ideale huisdieren voor een gezin
© PxHere.com

4. Vogels
Vogels zijn aantrekkelijke en actieve huisdieren met een mooi verenpak en vaak een mooie zang. Het zijn echter meer dieren om naar te kijken – de meeste vogels kunnen niet vrij in huis gehouden worden. Er zijn uitzonderingen, zoals de agapornis, een kleine en sociale papegaaiensoort. Deze diertjes kunnen even speels en gezellig worden als een kat.

5. Reptielen
Veel kinderen willen graag een reptiel, zoals een hagedis, slang of schildpad. Het zijn interessante dieren waarvan veel soorten aangeraakt en opgepakt kunnen worden. Houd er echter rekening mee dat hagedissen en slangen levend voer (insecten, muizen) behoeven. Ook hebben ze een speciaal terrarium met een warmtelamp of warmtemat nodig. Ten slotte bewegen deze dieren relatief weinig, waardoor kinderen verveeld en teleurgesteld kunnen raken in hun huisdier.

6. Vissen
Vissen zijn goedkoop, aantrekkelijk en behoeven weinig verzorging. Ook jonge kinderen kunnen met een vis leren hoe het is om een dier te verzorgen. Vissen kunnen natuurlijk niet opgepakt en geaaid worden en vertonen geen speels gedrag. Om vissen op een juiste manier te houden moet er eigenlijk geïnvesteerd worden in een groot aquarium met een pomp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!