Je huis verlichten kan op verscheidene manieren. In functie van het decor het juiste licht kiezen, doe je niet zomaar in een plotse opwelling. Daar moet een zorgvuldig uitgekiend lichtplan voor worden uitgewerkt omdat er heel wat bij komt kijken die je niet over het hoofd mag zien. Zo zal je een soort mix moeten kiezen tussen de verschillende soorten verlichtingen die aanwezig zijn in het talrijke aanbod.
Wat betekent een lichtplan nu eigenlijk?
Verlichting heeft een superbelangrijk effect op de gezelligheid van een woning. Een lichtplan zorgt ervoor dat licht het beste uit je woonomgeving haalt. Het vormt immers het basisrecept waar welke lichten moeten komen. Het eindresultaat is dat je over een plan beschikt met doelgerichte voorstellen. Je kan met andere woorden voor heel de woning zo een lichtplan zelf maken of door vakspecialisten laten opstellen. Zelfs de verlichting in je tuin kan via een lichtplan worden uitgevoerd.
De raad van een vakman voor je lichtplan
Als je door de de bomen het bos niet meer ziet, kan je altijd beroep doen op een vakspecialist zoals een binnenhuisarchitect of een lichtadviseur. Gebaseerd op je budget wordt een lichtplan opgesteld. Een goede boodschap: stel je lichtplan niet uit tot het laatste ogenblik. Hierdoor kunnen meteen de juiste beslissingen worden genomen.
Een lichtplan in functie van lichtinval
Het belangrijkste waar een lichtadviseur op moet letten, is hoe de lichtval van de woning eruit ziet. Niet alleen de grootte van de woning speelt hierbij een cruciale rol in. Zelfs het opstellen van de meubelen maken deel uit van een goed lichtplan bij het bepalen van de lichtpunten die moeten worden aangesloten. Het heeft uiteraard geen enkel nut een lichtschakelaar te voorzien achter een grote zetel. Volgende parameters moeten in acht worden genomen:
– Bij een algemene verlichting moet de verlichting gelijkmatig zijn
– Indirect licht moet worden voorzien zonder rechtstreekse uitstraling
– De plaats van decoratieve verlichting moet op voorhand worden bepaald
Wat is het prijskaartje?
Verlichting in je huis moet niet noodzakelijk wegen op je budget en hoeft niet duur te zijn. De prijs kan al vanaf 150 euro. Maar met een budget van 1000 euro kan je al een hele woning met led-verlichting uitrusten. Daarnaast heb je al spotjes voor 5 euro per stuk. Staan- of hanglampen vallen een stukje duurder uit. Kortom, je maakt het kostenplaatje zo duur als je zelf wil.
Waar moet je opletten als je zelf aan de slag wil?
Wanneer je de verlichting in je huis zelf wil aanleggen, zal je enkele basisprincipes van licht in de gaten moeten houden. Hieronder lees je een stappenplan dat je het beste kan volgen. Enkele praktische tips:
1. Een plattegrond tekenen
Maak een soort plattegrond van je woning. Teken waar de ramen en deuren staan. Bepaal eveneens waar de tv en de hoofdmeubels staan.
2. Maak een keuze welke soort verlichting die je wil maken
Bepaal welk soort verlichting je gaat kiezen voor welke plaats: basis-, functioneel of sfeerverlichting. Om dit uit te tekenen kan je dit best met een andere kleur markeren.
3. Teken de stopcontacten aan en de soorten lichten
Duid de verschillende stopcontacten aan in je woonruimte. Denk er over na of je dimlicht gaat gebruiken of niet. Welk licht gebruik je in de keuken en welke lichtsoort voorzie je voor je woonkamer?
Tjonge, wat een top post! ‘k kwam hier ff langs om een kijkje te nemen, maar m’n dag is weer een stuk leuker nu !.. Eergisteren had ik zulke ideeenen overwegingen, echter jouw post overtuigt mij enigszinsmeer hierover. Tuurlijk een paar puntjes waar ik eventueel input op kan hebben, Maar dat is niet belangrijk, laat ik terzijde. Ga echt zo door!