Heb jij een smalle kamer die je graag breder wilt laten lijken? Met de juiste kleuren, meubels en verlichting kan je een enorm verschil maken. Hieronder vind je 8 tips die je hierbij helpen.

Smalle kamer Zo lijkt hij veel breder!
© PxHere.com

1: Zoveel mogelijk natuurlijk licht
Verlichting heeft een enorme invloed op de sfeer in je kamer en op hoe groot je kamer lijkt. Voor natuurlijk licht van buiten geldt: hoe meer, hoe beter.
Zo krijg je zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen:
• Ga voor vitrages of andere raambedekking die veel licht doorlaten.
• Zet geen grote decoratiestukken in je vensterbank.
• Planten, bomen of struiken voor je raam? Snoei of verplaats ze.
Heb je de mogelijkheid om het grootst aan te pakken? Plaats dan een extra raam of een groter raam. Ook een glazen deur in plaats van een gesloten deur is een aanrader.

2: Laat de ruimte lichter lijken
Naast zoveel mogelijk natuurlijk licht binnenlaten, kan je nog veel meer doen om je smalle kamer lichter te laten lijken. Bijvoorbeeld:
• Hang een grote spiegel aan de muur, het liefst op een plek waar het buitenlicht mooi weerkaatst wordt.
• Verf je muren in een lichte kleur.
• Kies een lichte vloer.

3: Leg je vloer in de breedte
Bij een smalle kamer kan je de vloer het beste in de breedte laten leggen. Bijvoorbeeld laminaat, parket of rechthoekige tegels. Dit maakt je kamer optisch een stuk breder.

4: Creëer verschillende ruimtes
In een smalle kamer ben je geneigd alle meubels langs de muur te zetten. Dat levert je immers het meeste open ruimte op. Toch kan je dit beter niet doen, omdat het je kamer nog smaller laat lijken. Creëer in plaats daarvan aparte ruimtes. Bijvoorbeeld een zithoek, eethoek of speelhoek. Hiervoor kan je de bank bijvoorbeeld dwars in de kamer zetten, met de achterkant naar de deur toe. Dit doorbreekt de ruimte mooi. Naast aparte ruimtes maken met meubels, kan je dit ook doen door een deel van de muur in een accentkleur te verven.

5: Ga voor rond
Bij meubels kiezen we vaak voor vierkant en rechthoekig. Lekker vertrouwd en veilig. Bij een smalle kamer kan je echter beter voor rond gaan. Ook dit doorbreekt de lange en rechthoekige vorm. Bijvoorbeeld een groot rond tapijt of een ronde eettafel. Zet de eettafel bij voorkeur los van de muur.

Smalle kamer
© PxHere.com

6: Kleine ruimte, kleine meubels?
Een kleine ruimte wil je niet helemaal volproppen, dus kiezen we het liefst klein meubilair. Ook dit pakt niet altijd in je voordeel uit. Een grote blikvanger zoals een flinke kast of bank geeft juist rust in de ruimte. Allemaal kleine meubelstukken kunnen daarentegen juist voor een druk en propperig gevoel zorgen. Wees dus niet bang om een lekker grote hoekbank neer te zetten in je smalle kamer.

7: Meubilair van de vloer
Meubilair op hoge poten geeft een ruimtelijk gevoel. Omdat er simpelweg open ruimte onder de meubelstukken te zien is en omdat het licht op de vloer onder de meubelstukken kan weerkaatsen. Ga daarom zoveel mogelijk voor meubels op poten. Heb je al prima meubels staan die je niet wilt vervangen? Dan kan je ook losse meubelpoten bestellen om eronder te bevestigen.

8: Verf de smalste muur donker
Deze tip kan je beter overslaan als je weinig licht in je kamer hebt. Komt er (ruim) voldoende licht binnen? Dan is het een aanrader om de smalste muur donker te verven. Daardoor komt deze muur dichterbij en lijkt de kamer minder lang en smal. Kies bij voorkeur voor een muur waar het minste daglicht opvalt, zodat er zo min mogelijk licht verloren gaat.

4 reactie op “Smalle kamer? Zo lijkt hij veel breder!

 1. Heleen says:

  Verrassende ideeën! Ik heb net een huisje gekocht, op mijn eentje, heel gezellig, maar klein. Ik ben zo blij dat ik op deze blog ben gestoten! Ik ga hier toch een paar dingen van toepassen bij de renovatie.

  1. Karolien says:

   Dank je voor je reactie, Heleen! Doet me plezier. Stuur jij een paar foto’s op van het resultaat? Ben heel nieuwsgierig. Alvast bedankt.

   1. Heleen says:

    Doe ik! Heb je nog even tijd 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!