Een schoon en netjes huis hebben we graag, maar we willen er natuurlijk niet te veel tijd aan kwijt zijn. Daarom hebben we acht tips voor je op een rij gezet die je helpen om je huis snel en efficiënt te onderhouden.

8 tips om snel en efficiënt het huis te onderhouden
© PxHere.com

1: Minder spullen
Heel simpel: hoe minder spullen je hebt, hoe minder je hoeft te opruimen en schoonmaken. Ga daarom alle ruimtes in je huis eens kritisch langs en kijk wat er weg kan.

Heb je veel decoratie staan? Dan is het een goed idee om dit flink uit te dunnen. Het afstoffen en verplaatsen van deze spullen kost je namelijk veel tijd bij het schoonmaken.

Overbodige decoratie kan je weggeven of verkopen, maar je kan het natuurlijk ook bewaren en je decoratie af en toe eens omwisselen.

2: Doe het samen
Vele handen maken licht werk. Laat daarom iedereen in huis een handje helpen. Heb je kinderen? Geef hen dan ook hun eigen taakjes. Als je zelf met een positieve houding aan de slag gaat, is de kans groot dat ze dit overnemen.

3: Opruimchallenge
Moeite om jezelf, je kinderen of je huisgenoten te motiveren? Maak er dan een opruim/schoonmaakchallenge van. Zet een wekkertje op bijvoorbeeld 10 minuten en ga allemaal keihard aan het werk om zoveel mogelijk op te ruimen en schoon te maken. Je zal ervan versteld staan hoeveel je in zo’n korte tijd gedaan kan krijgen!

4: Grote rommel aanpakken
Is het echt een grote rommel in huis? Bijvoorbeeld na een feestje of doordat je een tijdje het huishouden verwaarloosd hebt? Met deze stappen maak je snel een groot verschil:
• Ga met een vuilniszak alle ruimtes in huis lang en verzamel al het afval.
• Verzamel vervolgens alle was (en zet meteen een wasje aan).
• Ga met een mand of tas alle kamers langs en verzamel daar alles in wat niet in die ruimte thuishoort. Ruim alles vervolgens op de juiste plaats op.
• Stof alle zichtbare plekken af en maak een rondje met de stofzuiger.

Snel en efficiënt het huis onderhouden
© PxHere.com

5: Benut iedere minuut
Een minuutje wachten op de magnetron? 5 minuutjes over voor je de deur uit moet? Benut ook deze kleine momenten. Als je tempo maakt krijg je veel gedaan in een paar minuutjes. Zeker als je hier een gewoonte van maakt.

6: Vaste schoonmaakroutine
Om niet te veel tijd kwijt te zijn aan het onderhouden van je huis, is het belangrijk om het bij te houden. Dan kost het je minder tijd én wordt het geen berg werk waar je tegenop ziet. Hou daarom een vaste schoonmaakroutine aan die bij jou past.

7: Wakker worden in een net huis
Het is verleidelijk om ’s avonds de boel gewoon te laten liggen en te relaxen. Die rommel komt de volgende dag wel. Maar wie wordt er nu graag wakker in een rommelig huis? In een net huis start je je dag veel fijner. Maak er daarom een gewoonte van om ’s avonds een kort opruim- en schoonmaakrondje te doen voordat je gaat relaxen.

8: Spuitflessen op de pak
Als je telkens een sopje maakt als je iets moet schoonmaken, ben je veel meer tijd kwijt. Bovendien is de drempel om eraan te beginnen dan hoger. Gebruik daarom spuitflessen voor snelle schoonmaakklusjes. Zorg dat je ze klaar hebt staan op de plaatsen waar je ze nodig hebt. Bijvoorbeeld in de keuken, badkamer, toilet en bovenverdieping. Zo kan je snel een doekje pakken, even sprayen en schoonmaken. Schoonmaakmiddel in sprayflacons is wel een stuk prijziger, maar je kan ze prima zelf navullen met wat schoonmaakmiddel en water.

1 reactie op “8 tips om snel en efficiënt het huis te onderhouden

  1. Hanne says:

    Het moeilijkste aan schoonmaken is dat ik het niet graag doe. Maar toch moet het gebeuren. Mijn tip: gsm in de achterzak en oortjes in met muziek of een gesproken boek van de leesbibliotheek of een podcast. Dan heb je veel minder last van die vervelende klussen en is de schoonmaak zo voorbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!