Je hebt hem vast weleens gezien: de Rhododendron. Het is een populaire tuinplant en dat is niet zo verwonderlijk. In het voorjaar brengt hij een ode aan de lente door zijn kleurrijke bloemenpracht. Hij is er ook in allerlei soorten en maten: bladverliezend of groenblijvend, felle oranje bloemen, of sereen witte, grote heesters of dwergsoorten. Er is voor elk wat wils. Maar voordat je nu naar het tuincentrum rijdt, is het handig om even wat meer te weten over deze mooie plant.

Rhododendrons een handleiding
© PxHere.com

Plek in de tuin

Heel officieel komt de Rhododendron uit China. Inmiddels is hij ingeburgerd in Europa als tuinplant en Rhododendron ponticum komt hier en daar ook verwilderd voor. Het zijn sterke planten, als ze maar op de juiste plek staan. Het liefst staat deze struik niet in de volle zon. Een beetje schaduw is ideaal. Een Rhododendron wortelt oppervlakkig. Daarom moet de grond vochtig blijven, maar niet kletsnat. Een humusrijke (bos)grond is perfect, liefst een beetje zuur. Als jouw tuin erg kalkachtig is, kan je beter naar een andere struik zoeken. Onder oppervlakkig wortelende bomen als berken doet heeft een Rhododendronstruik het wel zwaar, al zullen sommige soorten het daar wel prima overleven.
Je kunt deze struik het hele jaar wel aanplanten, mits het niet vriest of erg warm is. Maak bij het aanplanten een ruim plantgat, vul het met compost en geef na het planten ruim water. Houd dat water geven ook na het aanplanten goed bij, zodat de plant goed kan aanslaan.

Verzorging

Het hangt een beetje van de standplaats af of je een Rhododendron veel moet verzorgen. Heb je een tuin met vochtige bosgrond, dan heb je er nauwelijks omkijken naar, hooguit af en toe wat snoeien. Is je grond droger, dan zal je de grond elk jaar van een laag compost moeten voorzien. Bij lange droogte is het ook handig om water te geven, omdat anders de knoppen kunnen verdrogen. Dan heb je de komende lente geen bloemen. Een klein beetje organische mest na de bloei zal de plant ook goed doen.

Rhododendron
© PxHere.com

Snoeien

In principe kan je een Rhododendron gewoon laten groeien. Toch kan het goed zijn om een plant wat te snoeien, bijvoorbeeld als hij wat iel groeit. Dan is het goed om hem een klein beetje terug te snoeien. Je kunt de groei ook bevorderen door de uitgebloeide bloemen voorzichtig uit te breken. Staat meteen ook wat meer verzorgd. Kijk dan goed uit dat je niet de nieuwe scheuten mee afbreekt. Ook als de struik te groot wordt kan je hem prima snoeien. Doe dit dan liefst meteen na de bloei, zodat je plant nog de kans krijgt om knoppen voor het volgende jaar te maken.

Knopsterfte

Een goed verzorgde Rhododendron is over het algemeen gezond. Toch kan er soms wat ongedierte in de plant zitten. Wat je nogal eens ziet is knopsterfte. Dat kan komen door een cicade, die zijn eitjes in de knoppen legt. Als er maar een klein beetje schade is, kan je de knoppen uitbreken en in de container afvoeren. Bij een grote aantasting, je ziet de cicaden dan opspringen als je bij de plant bent, rest er niets anders dan een insecticide te spuiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!