Wat bedoelen we echt als we iemand vragen welk huisdier bij zijn of haar persoonlijkheid past? Wat vragen we echt? Vragen we eigenlijk niet of iemand mannelijker of vrouwelijker is? Stereotypen we immers niet vrouwen als kattenmensen en mannen als hondenmensen? En denken we niet dat mannen met katten vrouwelijker zijn of, in ieder geval, zachter dan de meeste mannen of misschien zelfs homoseksueel? En stellen we ons niet voor dat vrouwen met honden iets minder meisjesachtig zijn dan de meeste? Dit zou kunnen verklaren waarom we blijven volhouden dat honden en katten natuurlijke vijanden zijn. Maar er is meer dan je geslacht dat mogelijks bepaalt welk huisdier bij je persoonlijkheid past. Lees verder en ontdek het hier!

Wat onthult de keuze van huisdier over jouw persoonlijkheid
© PxHere.com

Zijn er wetenschappelijke resultaten die ondersteunen welk huisdier bij je persoonlijkheid past?

De mensen in onze samenleving zijn voornamelijk onderverdeeld in twee secties. Zo zijn er mensen die van warme zomers houden en mensen die van koude winters houden. Of mensen die van zoet eten houden en mensen die gek zijn op zout eten. Wanneer we het hebben over huisdieren, merken we dat er mensen zijn die van katten houden en mensen die van honden houden. Veel heeft te maken met onze persoonlijkheid en daar werden enkele onderzoeken over gedaan. Een samenvatting van al die onderzoeken toonde aan dat:

  • Hondenmensen zijn meer extravert dan kattenmensen
  • Hondenmensen hebben ook de neiging hoger te scoren op het gebied van vriendelijkheid en nauwgezetheid
  • Kattenmensen zijn meer neurotisch dan hondenmensen, wat verwijst naar depressie en angst
  • Kattenliefhebbers staan meer open voor nieuwe ervaringen
  • Hondenliefhebbers hebben een hoger concurrentievermogen en scoren ook hoger wat sociale dominantie betreft. Sociale dominantie gaat niet om persoonlijke dominantie, maar wel over het feit dat je gelooft dat de wereld gestructureerd is en dat er verschillen zijn tussen hoger gerangschikte groepen en lager gerangschikte groepen. Uit onderzoek bleek dus dat hondenmensen denken dat de wereld een meer gestructureerd, gerangschikt soort ding is, terwijl kattenmensen het niet noodzakelijk zo zien
  • Onderzoek ontkrachtte ook de theorie dat hondenliefhebbers zich aangetrokken zouden voelen tot kattenliefhebbers (met het idee dat je elkaar zou balanceren) en bevestigde dat mensen een huisdier willen bezitten dat hun persoonlijkheid aanvult
Wat onthult de keuze van je huisdier over jouw persoonlijkheid
© PxHere.com

Katten- en hondenmensen gebruiken het internet zelfs anders

Recent kwam er een nieuwe Amerikaanse studie uit. Dit onderzoek richtte zich op sociale media-sites voor honden en katten – plaatsen waar je online kunt gaan en contact kunt leggen met andere katten- en hondenmensen. Hieruit bleek dat hondenmensen de neiging hadden zich te concentreren op hun relaties met hun huisdieren en meer advies zochten voor hun honden, terwijl kattenmensen meer bezig waren met het opbouwen van gemeenschappen en het leren kennen van andere katteneigenaren. Waar de gegevens echter niet op ingaan, is kijken naar de verschillen binnen de kringen van honden en katten. Er is namelijk een groot verschil tussen iemand die een kleine donzige hond kiest en iemand die een gigantische heeft.

Wat ook uit vele studies is gebleken, is dat de motieven voor het hebben van een huisdier verschillend waren voor katten- en hondenliefhebbers – 38% van de hondenliefhebbers zocht gezelschap, terwijl 45,6% van de kattenliefhebbers genegenheid wenste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!