Boodschappen doen, lunchen buiten de deur en in het weekend de kroeg in. Het leven is duurder geworden, en de grootste klap moet vermoedelijk nog komen. De steeds hoger wordende energieprijs levert problemen op voor de bakker, in de fabriek en ook binnen huishoudens. Wilt u in de komende winter besparen op het energieverbruik? Dit zijn 3 tips om op een slimme manier geld te besparen op de energierekening.

© Pixabay.com

1.      Woning verduurzamen  

De verwarming een graadje lager zetten en minder douchen, of juist investeren om het energieverbruik te beperken? Wanneer u thuis kiest voor isolatie of zonnepanelen, dan bent u de komende winter verzekerd van een lager netto energieverbruik. Het verduurzamen van de woning heeft echter wel een keerzijde: u moet eerst geld investeren en gaat pas op de lange termijn geld verdienen. Wanneer u nu investeert in de isolatie van uw woning, dan kunt u zonder extra maatregelen tot wel 30% energie besparen. Effectief, maar in eerste instantie wel kostbaar.

Kiest u voor zonnepanelen, dan heeft u meer financiële mogelijkheden. Wilt u geen initiële kosten betalen, dan is zonnepanelen huren een propere keuze. De zonnepanelen worden kosteloos geïnstalleerd en u hoeft vervolgens enkel een vast bedrag per maand – conform de huurovereenkomst – te betalen.

2.      Slimme oplossingen in huis

Heeft u al een duurzame investering gedaan, maar wilt u ook besparen op het stroomverbruik? De elektriciteitsprijs is tegenwoordig al net zo hoog als de gasprijs, en dat betekent dat u ook op andere plekken in het huishouden kunt kijken naar creatieve, slimme oplossingen. Denk aan het vervangen normale lampen voor ledverlichting, dan wel verlichting met bewegingssensoren. Het zijn moderne oplossingen die u instant helpen om energie te besparen, zonder dat u te veel hoeft te investeren.

Ook het vervangen van andere energieslurpers, zoals een oude wasmachine of vriezer die zelden wordt gebruikt, resulteert in een verrassend effectieve besparing op de energie die u thuis verbruikt.

© Pixabay.com

3.      Beperk sluipverbruik

Wat bedoelen we daarmee? Sluipverbruik wordt omschreven door ‘overbodige’ apparatuur die altijd aan staat, maar niet effectief wordt gebruikt. Denk aan stekkerdozen die wel het hele jaar branden, terwijl de apparaten die erop zijn aangesloten slechts in beperkte mate ‘aan’ zijn. Het lijkt een kleine maatregel, maar kan u toch al tientallen tot honderden euro’s per jaar doen besparen.

Een interessant alternatief is de thermostatische mengkraan. Onbedoeld verspillen we veel water én gas bij het verwarmen van water. De thermostatische mengkraan helpt om dit te voorkomen, want ze geven water sneller en makkelijker de gewenste temperatuur. Daarmee bent u een stuk zuiniger bezig. Geen enorme kostenbesparing, maar wel een goedkope en snelle optie om het energieverbruik te beperken. 

Het effect van onderhoud

Heeft u een combiketel, geiser, wasmachine of wasdroger? Tijdelijk onderhoud uitvoeren aan huishoudelijke apparatuur voorkomt dure reparaties of een te vroege vervanging. Ook onderhoud kost u geld, maar zal u op de lange termijn vooral veel geld laten besparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!