Verhuis je binnenkort en is je nieuwe leefruimte eerder aan de kleine kant? Dan is het belangrijk om je interieur en meubilair daaraan aan te passen. We geven je graag een paar heel nuttige tips om je woonkamer er meteen veel groter te laten uitzien, zonder dat je de sloophamer moet bovenhalen. 

© Pexels.com

Less is more

Hoe voller je een ruimte propt, hoe kleiner deze gaat lijken. Orde, en dus een opgeruimde leefruimte, zorgt voor rust. Dé belangrijkste tip als je een kleine leefruimte hebt, is dan ook: doe alle rommel weg en hou je woonkamer zo minimalistisch mogelijk. Dat wil niet zeggen dat je leefruimte er kaal of steriel moet uitzien. Ook met één of twee zorgvuldig uitgekozen accessoires kan je al meteen een huiselijk effect creëren. Kies vooral voor kwaliteit boven kwantiteit als het om accessoires en persoonlijke items gaat.

Ga voor dubbele functies

Wie niet groot is moet slim zijn. Kies je meubels daarom heel bewust en ga voor multifunctionele items. In plaats van een grote zetel met chaise longue, kan je bij je gewone zetel een poef kopen. Die kan niet alleen dienen om je voeten op te leggen als je lekker languit wil loungen. Het wordt bovendien een extra zitje als je bezoek hebt. Extra bergruimte nodig? Een salontafeltje met opbergruimte onderin biedt dan een oplossing. Zo tover je de dekens en tijdschriften in één handomdraai weg. 

Vermijd zware meubels

Een grote of zware sofa is misschien heerlijk om in weg te duiken, maar het neemt ook behoorlijk veel plek in. Als je al beperkt bent in ruimte, kies je beter voor een iets kleiner formaat. Maar zelfs kleine meubels kunnen er zwaar uitzien. Details zijn belangrijk. Heb je een ontbijtbar en wil je barkrukken kopen? Kies dan voor een lichter model op één poot. Een kast op metalen en iets hogere poten geeft een heel andere indruk dan hetzelfde formaat kast op zware massief houten poten. It’s all in the detail! 

© Pexels.com

Gebruik lichte kleuren

Donkere kleuren slorpen licht op en maken een ruimte kleiner. Als je niet wil dat je leefruimte als een grot aanvoelt, kies je best voor lichte kleuren. Dat geldt zowel voor de muren als voor het meubilair. Heb je een donkere vloer? Een licht tapijt kan dan een oplossing bieden. 

Kies de juiste raamdecoratie

Licht is alles in een kleine ruimte. Zorg er dus voor dat je zoveel mogelijk natuurlijk daglicht binnenlaat in je woonkamer. Goed gekozen raamdecoratie kan daarbij helpen. Heb je kleine ramen, of zijn ze op het noorden gericht? Zorg er dan voor dat je gordijnen helemaal open kunnen overdag. Lichte rolgordijnen zijn een goede keuze. Heb je een raam op het zuiden, dan is het belangrijk dat je op warme zomerdagen het zonlicht buiten kan houden, met inbetween gordijnen bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!