Tegels plaatsen kan een hele klus zijn, zeker wanneer je niet zo handig bent aangelegd. Bovendien neemt het tegelwerk vaak veel tijd in. Gelukkig blijft de bouwmarkt innoveren en zijn er nu allerhande tools op de markt waarmee tegels plaatsen snel, efficiënt en gemakkelijk kan verlopen. Hoe je kan leren nivelleren, lees je hier.

© Pexels.com

Wat is nivelleren?

Voor je aan de slag kan gaan, is het misschien wel belangrijk om eerst eventjes de basis te overlopen. Wanneer je tegels gaat plaatsen, is het de bedoeling dat ze allemaal op hetzelfde niveau staan. Als de ene tegel net iets hoger geplaatst is dan de andere, krijg je een ongelijke vloer of muur. Zeker wanneer het op betegelde vloeren aankomt, is nivelleren cruciaal voor de veiligheid. Je wil namelijk niet struikelen over een tegel die hoger geplaatst is dan de anderen. Wanneer je gebruik maakt van een nivelleersysteem, heb je gegarandeerd een vlak resultaat tussen de randen van de aangrenzende tegels. Het systeem zorgt ervoor dat de randen van je tegels op elkaar geklemd worden, waardoor ze meteen allemaal op dezelfde hoogte komen. 

Tegels plaatsen in een handomdraai

Met het systeem van Helix kun je tegels plaatsen in een handomdraai, en dat mag je letterlijk nemen. Wanneer je een wand of vloer snel en efficiënt wil betegelen, helpt het ergonomische draaisysteem van Helix je een handje. Dit draaisysteem werkt met behulp van Spacer clips en Spacer caps. Dat klinkt misschien wat ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. Wanneer je een tegel plaatst, maak je eerst gebruik van een Spacer clip. Hiermee kun je de vloer uitlijnen en zorg je tegelijkertijd voor een perfecte voegafstand tussen je tegels. Wanneer je de tegel dan vast gaat zetten, heb je een Spacer cap nodig. Zo’n cap zorgt ervoor dat je tijdens het aandraaien genoeg druk kan zetten op de te nivelleren tegel.

© Pexels.com

Andere handige systemen

Tegel nivellering is een techniek die gebruikt wordt door professionals, maar ook absoluut haalbaar is voor doe-het-zelvers met minder kluservaring. Wanneer je als handige Harry niet door de mand wil vallen met jouw aanpak van tegel nivellering, is het een goed idee om gebruik te maken van het spie-systeem wanneer je wil gaan betegelen. Deze techniek maakt gebruik van een clip en een spie. Je plaatst hierbij de clip onder de tegel, schuift er dan een spie doorheen en je duwt dit alles aan met een tang. Op die manier verdwijnt het hoogteverschil tussen de tegels en verkrijg je meteen de juiste (en telkens dezelfde) voegbreedte. Dit systeem werkt prima met alle formaten van tegels en ook wanneer je grote oppervlakten wil gaan betegelen. Zijn je tegels dunner dan 6 mm, is het aangewezen om ook een Wedge Seperator te gebruiken. Je plaatst dit hulpmiddel dan onder de spie, waardoor je ook deze dunne tegels gemakkelijk kan plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!