Een huis verkopen? Dat gaat quasi altijd gepaard met een schatting van de woning. Zelf ben je immers geen expert toch? Bovendien hoeft dit helemaal geen fortuin te kosten, integendeel zelfs een gratis schatting van je woning is mogelijk. Heel wat vastgoedmakelaars en tussenpartijen bieden dit aan. Let wel, niet elke gratis schatting van een huis is even goed gedocumenteerd.

© Pixabay.com

Ga voor een complete schatting van je vastgoed

Laat je je woning schatten, dan ga je beter niet over één nacht ijs. Kies je voor een betrouwbare partij voor de gratis schatting van je huis, dan krijg je vaak een lijvig verslag. Vaak is deze service compleet gratis. In een goede schatting zijn een aantal belangrijke onderdelen opgenomen, we zetten de meest essentiële voor je op een rij.

Een document van de gratis schatting van je woning begint meestal met de opsomming van de oppervlakten en ruimtes in je huis. Ook mogelijke meerwaardes zoals een zwembad en meer worden afzonderlijk opgesomd. Op basis van deze factoren wordt een objectieve analyse gemaakt. Verder krijg je ook een aantal marktinzichten mee. Hier wordt jouw woning vergeleken met soortgelijke panden in de buurt. De prijzen worden in kaart gebracht, de mobiliteitsscore wordt meegedeeld en ook supermarkten, scholen en andere voorzieningen worden in het document opgenomen. Ook de buurt, de demografie en nog zoveel meer worden onder de loep genomen.

Waardevolle info voor het bepalen van de verkoopprijs

Een gratis schatting van je huis bevat vaak heel wat waardevolle info. Op basis van dit rapport kan een vastgoedexpert feilloos een prijs op je woning kleven. Uiteraard kan je dit ook zelf proberen te doen, maar weet dat een makelaar vaak toch net wat meer het onderste uit de kan weet te halen. Het is immers zijn/haar beroep. Een succesvolle makelaar schat wekelijks heel wat woningen en van die expertise pluk jij de vruchten.

© Pixabay.com

Het verband tussen een schattingsverslag en de kwaliteit van de makelaar

Laat je een gratis schatting uitvoeren van je vastgoed door een erkend vastgoedmakelaar, dan zal deze er meestal wel vanuit gaan dat hij/zij de woning op de markt mag brengen. Het is geen verplichting. Vooraleer een gratis schatting te laten uitvoeren kan het de moeite zijn een voorbeelddocument op te vragen en/of te bekijken. Vaak kan je uit de aandacht die aan een schattingsverslag wordt besteed ook de kwaliteit van een makelaar afleiden. Doe dus een goed vooronderzoek en ga voor die gratis schatting van je woning. Kwaad kan het nooit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!