De temperaturen stijgen en het wordt steeds droger buiten. Mieren gaan dus op zoek naar nieuwe plekken om hun kolonie en koningin van voedsel te voorzien. De nieuwe voedselbron kan zomaar eens jouw huis zijn. Hoe kom je zo snel mogelijk weer af van deze ongewenste indringers? In deze blog leggen we dat graag uit.

© Pixabay.com

Voorkomen is beter dan genezen

Mieren zijn buitenshuis nuttige dieren. Ze eten schadelijke insecten, ruimen dode insecten op en ze eten restjes van grotere, dode dieren. In de tuin is de mier dus erg waardevol, maar binnenshuis heb je ze liever niet. Hoe zorg je ervoor dat ze jouw huis niet als een luilekkerland beschouwen en buiten de deur blijven?

We gaven het al een beetje weg, maar mieren houden enorm van zoetigheid. Mieren komen je huis dan ook binnen om zoet voedsel te vinden. Als ze dit voedsel eenmaal gevonden hebben, zetten ze een geurspoor uit waardoor er meer en meer mieren binnen komen, op zoek naar de bron van al dat lekkers.

Dat is dan ook de eerste tip. Ruim zoetigheid altijd direct op, ook de kruimels. Als er gemorst is met zoet drinken, haal hier dan direct een doekje over. En zorg ervoor dat je geen vuile vaat laat staan of dat er vuilniszakken open blijven staan. Kortom, houd je huis zo schoon mogelijk.

© Pixabay.com

Mieren bestrijden

Heb je een mierenplaag in huis, volg dan hun spoor en zoek uit hoe ze jouw huis binnenkomen. Waarschijnlijk zit er ergens een kier of een naad waardoor ze naar binnen kunnen. Maak deze kieren direct dicht. Verder volgen mieren vaste geursporen. Breng de mier in de war door de vloer goed te dweilen met sterk geurend schoonmaakmiddel. Als hun geurspoor onderbroken wordt, zijn ze hun oriëntatie kwijt. Vergeet dan ook niet om de bron (de zoetigheid) op te ruimen, anders vinden ze vast weer een andere weg.

Nest verwijderen

Blijven de mieren terugkomen en heb je binnen alles al geprobeerd? Probeer het nest te verwijderen. Je volgt hiervoor wederom het mierenspoor tot aan de bron. De ingang van het nest. Hier kun je vervolgens kokend water in gieten. Als je dit een paar keer herhaalt, vluchten de mieren uit het nest en gaan ze ergens anders een nieuw onderkomen bouwen.

Hulp inschakelen

Blijf je overlast houden van de mieren, schakel dan vooral een lokale ongediertebestrijder in. Deze lokale ongediertebestrijder is gespecialiseerd in het verwijderen van mierenplagen, ook varianten die wij hier in ons land minder vaak zien. Een ongediertebestrijder weet vaak al na één blik waar hij mee te maken heeft en kan je snel en vakkundig van jouw overlast gevende mieren afhelpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!