Water is natuurlijk vloeibaar. Maar je hebt vast al wel eens gehoord van de termen ‘hard water’ en ‘zacht water’. Wat is nou precies het verschil tussen deze termen, en heb je zelf invloed op de hardheid van je water? We leggen het je uit.

© Pexels.com

Voordelen van zacht water

In de meeste regio’s van Nederland stroomt er hard water uit de kraan. Dat houdt in dat het water veel kalk (magnesium- en calciumdeeltjes) bevat. Dit zorgt voor kalkaanslag op je sanitair en huishoudelijke producten. Ook slaat het neer op je wasgoed, waardoor je kleren hard worden. Op termijn kunnen leidingen zelfs verstoppen door kalk. Allemaal redenen om je water ‘zacht’ te maken. Dat wil zeggen: om je water te ontkalken.

Vaatwasser

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om hard water zachter te maken. Heb je bijvoorbeeld een vaatwasser? Dan is deze automatisch uitgerust met een waterontharder. De ingebouwde waterontharder haalt alle kalkdeeltjes uit het leidingwater, om te voorkomen dat zich kalkaanslag vormt op je servies. Maar na een tijdje raakt de ontharder verzadigd met kalk en werkt deze niet meer goed. Daarom krijg je regelmatig de melding dat je het onthardingszout moet bijvullen. Dit regenereert de ontharder, zodat je iedere wasbeurt zacht water hebt.

Water koken

Als je water wil drinken, is het geen fijne optie om daar zout aan toe te voegen. In plaats daarvan kun je ervoor kiezen om je water een tijdje te koken. De calcium- en magnesiumdeeltjes die de kalkaanslag veroorzaken, hechten zich aan de waterkoker waardoor er uiteindelijk zachter water overblijft. Het effect is echter slechts beperkt. Een ander nadeel van dit trucje is dat de kalkaanslag nu in de waterkoker zit. Het is daarom belangrijk om de waterkoker regelmatig te reinigen met (opgelost) citroensap of azijn.

© Pexels.com

Waterontharder

De makkelijkste oplossing om je water zacht te maken is een waterontharder voor thuis. In principe is het concept hetzelfde als de waterontharder in je vaatwasser, maar het verschil is dat je met  een waterontharder voor thuis je hele woning kunt voorzien van zacht water. Het apparaat bevat harsbolletjes waar het harde water doorheen stroomt. De kalkdeeltjes uit het harde water blijven aan de harsbolletjes kleven waardoor er zacht water overblijft. Wanneer de harstank verzadigd is, spoelt het apparaat deze met een mengsel van water en zout. Het enige wat je zelf hoeft te doen, is het zoutreservoir zo nu en dan aanvullen. Zacht water is nog nooit zo makkelijk geweest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!