Engerlingen zijn insectenlarven die je gazon helemaal kunnen verwoesten. Hoe herken je deze beestjes, en wat kan je er tegen doen? Een tip van de sluier: er is een eenvoudige en natuurlijke manier om engerlingen in je gazon te bestrijden!

Engerlingen in je gazon wat nu
© Pixabay.com

Wat zijn engerlingen?
Een hoop insecten zie je graag langszoemen in je tuin. Bijen en zweefvliegen bestuiven je bloemen, lieveheersbeestjes eten bladluizen op en vlinders en libellen zijn gewoon mooi. ‘s Avonds in het voorjaar zie je soms grote kevers onhandig langs de tuinverlichting snorren. Dat zijn meikevers, junikevers en johanneskevers, en ze doen je niets – maar het zijn de ouders van de engerlingen, de larven die je gazon aanvreten.

Engerlingen komen als kleine larfjes uit de eitjes die door de volwassen kevers in je grasveld worden gelegd. Ze zitten net onder de bodem in de grond, waar ze de wortels van het gras aanvreten. Uiteraard is dat niet goed voor de plantjes – zelfs sterkte grassoorten kunnen snel het loodje leggen als meer dan de helft van hun wortelstelsel opgevreten is. Ook al ben je nog zo dol op alles wat groeit en leeft – deze larven zal je liever kwijt dan rijk zijn!

Hoe herken je engerlingen?
Het eerste teken van engerlingen is vaak een zwerm vogels die je gazon omspit, op zoek naar de sappige larven. Dat klinkt leuk, maar de hongerige vogels brengen flink wat schade aan je gazon toe. En de engerlingen die niet gevangen worden, vreten de rest van het jaar je gras aan. Dat wordt geel en droog en sterft af, zodat je gazon vol komt te zitten met dorre of kale plekken. Als je een klein stukje omspit, zie je de engerlingen tussen de grond zitten: witte rupsachtige larven met een oranje kop en zes pootjes. Hoe eerder je vaststelt dat je gazon aangetast wordt door deze beestjes, hoe eerder je kunt ingrijpen! En daarvoor heb je twee opties.

Engerlingen in je gazon wat n
© Pixabay.com

Engerlingen bestrijden met gif
Er zijn verschillende giffen die engerlingen doden en zo je gazon beschermen. Het probleem met gif inzetten is dat engerlingen erg sterke diertjes zijn. Je moet erg zware insecticiden gebruiken, die vaak ook veel andere insectensoorten (ook de mooie en de nuttige) doden. En dan is succes nog niet gegarandeerd! De meest effectieve giffen zoals imidacloprid mag je ook alleen maar gebruiken als je een speciale vergunning hebt. Engerlingen bestrijden met gif is dus lastig en slecht voor het leven in je tuin.

Engerlingen bestrijden met aaltjes
Er is gelukkig een verantwoorde en effectieve manier om engerlingen te bestrijden. Aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes die engerlingen opsporen en doden. Daarbij veroorzaken ze geen nevenschade – ze doden geen andere insecten, en tasten ook je tuinplanten niet aan. Dit is dus een biologische vorm van bestrijding, net als het inzetten van sluipwespen om rupsen te doden.

Aaltjes zijn verkrijgbaar in speciale verpakkingen, die je met water mengt en dan over je gazon verdeelt. De wormpjes worden actief en gaan op zoek naar hun prooi. De engerlingen gaan snel dood, waarna de aaltjes zich voortplanten en dan nóg meer engerlingen op gaan sporen. Aaltjes tegen engerlingen inzetten is dus een natuurlijke en eenvoudige manier om je gazon te beschermen en mooi te houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!