Het is al verschillende jaren verplicht om in nieuwbouwhuizen ventilatiesystemen te installeren. Deze systemen zorgen ervoor dat er een circulatie is van lucht. Vervuilde lucht wordt naar buiten gevoerd en zuivere lucht wordt naar binnen gevoerd. Bovendien is ventilatie ook nodig om te voorkomen dat vocht in je huis blijft hangen. 

© Pixabay.com

Welke ventilatiesystemen zijn er?

Er zijn verschillende ventilatiesystemen waaruit je kan kiezen. Elk systeem heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Zo heb je systeem A waarbij alle lucht op een natuurlijke wijze wordt aangevoerd en afgevoerd. Dit is de goedkoopste manier, maar je hebt geen controle over de manier waarop je woning wordt geventileerd. Bij systeem B wordt er gezorgd voor een mechanische luchttoevoer, maar een natuurlijke afvoer van lucht. Ook hier ben je afhankelijk van externe factoren voor de afvoer van lucht. Systeem C is de omgekeerde richting, namelijk natuurlijke aanvoer van lucht en een mechanische afvoer. Hier heb je natuurlijk hetzelfde probleem, maar dan voor de toevoer van lucht.

Om volledige controle te hebben over zowel de aanvoer als de afvoer van lucht, is het aan te raden om te kiezen voor ventilatiesysteem D. Hier worden twee ventilators geplaatst die zorgen voor voldoende zuivere lucht en die de vervuilde lucht regelmatig naar buiten voeren. Het nadeel van dit systeem is dat het natuurlijk een stuk duurder is dan de andere systemen omdat er twee ventilatoren worden geplaatst. 

© Pixabay.com

Vergeet geen filters

Een ventilatiesysteem kan niet werken zonder filters. De lucht die binnenkomt, bevat namelijk kleine stofdeeltjes en vuil, wat gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. De filters houden deze tegen zodat enkel de lucht in onze woning terechtkomt. Daarnaast zorgen ze er ook voor dat de vervuiling van de ventilatoren zelf tot een minimum wordt beperkt.  Afhankelijk van de regio waarin je woont, kan je je filters best om het half jaar laten vervangen. Woon je in een drukke stad waar veel uitstoot en vervuiling is? Laat dit dan vaker doen. Je hebt vandaag de dag verschillende soorten filters waaruit je kan kiezen. Twee bekende merken zijn Zehnder en solar & palau.

Zehnder is een producent uit Zwitserland, maar is het meest verkochte merk in België wat betreft ventilatietoestellen en accessoires. Hier heb je dan ook veel meer mogelijkheden wanneer je op zoek bent naar nieuwe filters. Solar & Palau bieden iets minder filters aan, maar zijn zeker even kwaliteitsvol. 

Belangrijk om te weten is dat je op voorhand zeker nakijkt welke filters je nodig hebt. Niet alle filters passen namelijk op elk ventilatiesysteem. Bekijk de afmetingen om zeker te zijn dat je de juiste filters aankoopt. In principe kan je ook de ventilatiefilters zelf vervangen. Een volledig onderhoud van de luchtkanalen en de ventilatoren zelf laat je best aan een expert over. Gemiddeld moet dit om de vier tot vijf jaar gecontroleerd worden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!