Tegenwoordig is het verwarmen van de woning met een kachel of open haard opnieuw populairder aan het worden. Niet alleen omdat het een goedkopere manier van verwarmen is, het brengt vaak ook extra sfeer en gezelligheid. Overweeg je om een open haard of kachel te laten plaatsen? Dan moet je wel alles weten over houtpellets!

© Pixabay.com

Wat zijn houtpellets?

Houtpellets kan je gebruiken om met je open haard of kachel te kunnen verwarmen. Het zijn geperste houtkorrels die eigenlijk gemaakt van afval zoals snoeihout, houtspaanders en zaagsel. Ze worden door een matrijs met gaten samen geperst en ze worden geproduceerd zonder bindmiddel. Hierdoor ligt de energiewaarde dus zeer hoog en kan je langer verwarmen met de kachel of open haard.

De voordelen van houtpellets

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan het gebruiken van houtpellets. We zetten ze met plezier voor jou op een rijtje:

  • Je kan genieten van optimale verbranding: dit wil zeggen dat er heel weinig assen overblijven in de kachel of de open haard. De pellets worden voor 99% verbrand waardoor er dus maar mt 1% as over blijft. Ze stoten dan ook nog eens schonere lucht uit dan andere producten om mee te stoken.
  • Het rendement is zeer hoog: de kachels waarin de houtpellets gestookt worden zorgen voor een rendement van 80% of zelfs hoger. Er gaat dus heel weinig warmte. De pellets zelf geven ook veel warmte af waardoor het gebruiken van dit brandhout veel goedkoper is dan met gas stoken.
  • Meteen genieten van de warmte: dit is geen onbelangrijk voordeel. Je hoeft niet te wachten tot vuur heet genoeg is om te gaan stoken. De pelletkachel in combinatie met de pellets wordt elektrisch verwarmd en daardoor kan je meteen beginnen met stoken. Meestal zit er in de kachels ook nog een systeem waarbij de pellets automatisch worden bijgevuld waardoor je dit niet zelf hoeft te doen. Dit zorgt voor een continue stroom van lekkere warmte.
  • Goed voor het milieu: de grondstoffen die gebruikt worden voor het maken van de houtpellets komen uit bossen die een FSC-keurmerk hebben. Dit wil zeggen dat er voor iedere boom die weggaat, ook opnieuw een nieuwe wordt geplant. Dit heeft als gevolg dat alles CO2-neutraal is!
© Pixabay.com

Waarom nog twijfelen?  

Stoken met een kachel of open haard en houtpellets gebruiken als brandhout, het is dus een echte aanrader. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat je wel opslagruimte nodig hebt om de pellets in te kunnen bewaren. Dit is best een droge ruimte zodat de houtpellets niet nat worden. Wanneer ze nat worden werken ze uiteraard minder goed om te verbranden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!