Ben je aan het verbouwen, ga je verhuizen of ben jij je huidige vloer zat, dan is het tijd voor een nieuwe vloer. Het kiezen van een geschikte vloer voor in je huis is afhankelijk van een aantal factoren, bijvoorbeeld je gezinssituatie, in wat voor soort huis je woont en het wordt uiteraard ook bepaald door smaak en budget. Een vloer is wel heel bepalend voor de rest van je interieur, daarom is het van belang om de juiste keuze te maken en met dit artikel willen we je daar een handje bij helpen.

© Pexels.com

Er zijn veel soorten vloeren verkrijgbaar, van laminaat tot aan tegels en al deze verschillende materialen hebben weer andere eigenschappen en niet elke vloersoort is geschikt voor jouw situatie. Hieronder lees je alles over de meest gebruikte vloeren en de belangrijkste voor- en nadelen.

Tegelvloer

Voor de hal, berging, keuken en badkamer wordt vaak gekozen voor een tegelvloer. Ook heel logisch gezien tegels robuust zijn en goed tegen een stootje kunnen. Tegels zijn niet alleen geschikt voor de bovenstaande ruimtes, ook kan het een mooie optie zijn voor in de woonkamer. Een tegelvloer kan ook erg goed in combinatie met vloerverwarming omdat ze warmtegeleidende eigenschappen hebben. Verdere voordelen zijn o.a. dat het makkelijk schoon te maken is, het is een ideale vloer in huis bij een huisstofmijt allergie en tegels geven een frisse en strakke look aan je interieur.

Aan een tegelvloer zitten een aantal nadelen, zo kunnen tegels glad worden, is het materiaal erg hard en daardoor niet heel geschikt voor een huishouden met kleine kinderen en tegels zijn niet zo geluidsabsorberend.

PVC vloer

De PVC vloer heeft laminaat inmiddels verslagen qua populariteit, steeds meer mensen kiezen voor een PVC vloer in huis. PVC heb je in veel verschillende kleuren en patronen en past daarom bij heel veel interieurstijlen. PVC is vaak niet te onderscheiden van een echte houten vloer maar heeft de eigenschappen van kunststof en dit heeft een aantal voordelen. Het is vaak mogelijk om zelf een PVC vloer te leggen, het materiaal kan tegen een stootje, PVC is verkrijgbaar in veel verschillende prijsklassen, heel makkelijk in onderhoud en is geschikt in combinatie met vloerverwarming.

Het grootste nadeel van PVC is dat het minder goed te vervangen is in het geval van schade. Ook is de vloer vrij dun en flexibel en hierdoor vallen oneffenheden sneller op, het is daarom van belang dat de ondervloer strak en egaal is.

Laminaatvloer

Toch kiezen mensen ook nog steeds voor laminaat, ook laminaat heb je namelijk in veel verschillende kleuren en stijlen en past daarom goed bij veel verschillende inrichtingen. Laminaat is ook een vloer die erg betaalbaar is én doordat je deze vloer zelf goed kunt leggen, bespaar je hier op. Andere belangrijke voordelen van laminaat zijn o.a. dat het makkelijk in onderhoud is en eventueel bij een verhuizing kun je het laminaat meenemen.

© Pexels.com

De belangrijkste nadelen zijn dat een laminaatvloer vrij kwetsbaar is, het kan minder goed tegen vocht en bij een beschadiging is het vrij lastig om er één plank tussenuit te halen. Ook is laminaat niet heel geluidsabsorberend en is het daarom erg belangrijk om te kiezen voor een geluiddempende ondervloer.

Deze vloeren hebben stuk voor stuk hun unieke eigenschappen en dat zorgt voor voor- en nadelen. Het is belangrijk om je persoonlijke smaak en jouw specifieke woonsituatie in overweging te nemen bij het kiezen van de meest geschikte vloer voor jouw huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!