Stopcontacten, ze zijn onmisbaar. Even snel je smartphone opladen, of voor het gebruik van apparatuur en verlichting. Op kantoor of thuis, overal maak je gebruik van stopcontacten. Maar welke soorten stopcontacten zijn er eigenlijk? Naast inbouw stopcontacten zijn er ook opbouw stopcontacten. En dan kun je nog kiezen uit stopcontacten met randaarde, USB of kinderbeveiliging.

© Pexels.com

Wat is een inbouw stopcontact?
Een inbouw stopcontact is, zoals de naam al zegt, een stopcontact in de muur. Hierbij wordt de inbouwdoos ingebouwd in de muur en afgedekt met een afdekraam. Het stopcontact is zo minder opvallend aanwezig en ziet er stijlvoller uit dan een opbouw stopcontact. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren zodat ze passen in elk interieur. Inbouw stopcontacten zijn er in verschillende varianten.

Wat is een opbouw stopcontact?
Een opbouw stopcontact is niet ingebouwd, maar wordt bevestigd op de muur. Dat betekent dat deze stopcontacten meer aanwezig zijn in de ruimte. Soms kan dat niet anders en is het niet mogelijk om in een muur te hakken en te slijpen. Het is wel gemakkelijker om deze stopcontacten te verwijderen, of om ze toe te voegen.

Een standaard inbouw stopcontact
Standaard stopcontacten komen vooral voor in gebouwen van voor 1996. Het is een simpel stopcontact die de overspanning niet naar de aarde afvoert waardoor een elektrisch apparaat onder spanning kan staan. Dat zorgt voor een onveilige situatie.

Een inbouw stopcontact met penaarde of randaarde
Een penaarde stopcontact werkt hetzelfde als een stopcontact met randaarde. Er zit alleen verschil in het uiterlijk. Een penaarde stopcontact wordt in België gebruikt en een randaarde stopcontact in Nederland. Een geaard stopcontact is voorzien van een geelgroene draad die overspanning af kan voeren naar de aarde. Hiermee voorkom je dat een elektrisch apparaat onder spanning komt te staan.

Een inbouw stopcontact met kinderbeveiliging
Bij een stopcontact met kinderbeveiliging zit er bescherming voor de beide ingangen. Deze gaan pas open wanneer er gelijktijdig druk op uitgeoefend wordt. Met de handen is dit vrijwel niet mogelijk, maar een stekker zal er zonder moeite in gaan. Op deze manier voorkom je dat kinderen onder spanning komen te staan als ze hun vingers, of scherpe voorwerpen in het stopcontact steken.

© Pexels.com

Een inbouw stopcontact met USB-aansluiting
Heel handig zijn de inbouw stopcontacten met USB-aansluiting. Op deze manier blijft het stopcontact vrij voor het gebruik van apparaten terwijl je je smartphone, oordopjes en tablet oplaadt via de USB poorten in het stopcontact.

Andere inbouw stopcontacten
Dan zijn er nog stopcontacten met ingebouwde ledverlichting. Deze stopcontact zijn met name geschikt voor slecht verlichte ruimtes zoals de gang. Hiermee breng je lichtaccenten aan in een ruimte. Met een sensor schakelt de verlichting automatisch aan- en uit. Daarnaast zijn er nog stopcontacten met klapdeksel, geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!