Er zijn beroepsgroepen die voortdurend gevaar lopen op letsel bij hun werkzaamheden. Volgens onderzoekbureau TNO was er bij 950.000 werknemers sprake van gevaarlijke situaties. Van een top10 lijst van gevaarlijkste beroepen blijkt werken in de horecakeuken op nummer 1 te staan. Snijden, uitglijden en verbranden zijn de meest voorkomende risico’s.

© Pixabay.com

Werkgever moet zorgen voor veilige werkomgeving

Andere beroepsgroepen, zoals bouwvakkers, vrachtwagenchauffeurs, procesoperators en mensen die werken met mobiele machines scoren ook hoog op de lijst van gevaarlijke beroepen. Werkgevers zijn verplicht om hun werknemers te beschermen tegen de risico’s. Ze dienen de risico’s te inventariseren en adequate maatregelen te nemen. Zij zijn aansprakelijk voor opgelopen letsel omdat ze een veilige werkomgeving moeten bieden.

Te weinig tijd en stress

Ondanks de nodige veiligheidsmiddelen zijn er nog steeds te veel ongelukken. Veel van die ongelukken zijn te herleiden naar een hoge werkdruk en een gebrek aan tijd om voldoende aandacht te hebben voor de veiligheid. Werk moet snel en goed gebeuren en dat betekent voor veel werknemers niet alleen stress, maar ook dikwijls letsel. In de horeca is dat vooral verbranden, snijwonden en uitglijden.

Risico indeling voor schoenen

Veiligheid kan geboden worden met persoonlijke veiligheidsmiddelen zoals schoenen. Voor specifieke beroepsgroepen zijn er speciale veiligheids- en werkschoenen voor heren en dames. Afhankelijk van de risico’s op de werkplek zijn schoenen ingedeeld in de categorieën laag, middelhoog en groot risico. Voor de eerste categorie zijn werkschoenen geschikt. Vanaf een middelhoog risico betreft het veiligheidsschoenen. Afhankelijk van de werkplek in de horeca zijn zowel werk- als veiligheidsschoenen verplicht.

© Pixabay.com

Een schoen moet goed passen

Een schoen dient niet alleen voetbescherming te bieden, maar dient ook comfortabel te zijn. In beroepen waar veel afstanden lopend wordt gedaan, is een juiste ondersteuning belangrijk om lichamelijke klachten te voorkomen. Geen of een slechte ondersteuning betekent op termijn rug-, schouder- en knieklachten. Voetklachten kunnen voorkomen worden door een voetbed in de schoen. Het is wel van belang dat schoenen persoonlijk aangemeten worden en niet collectief door de werkgever worden aangeschaft.

Werk en veiligheidsschoenen volgen het modebeeld. Dit geldt vooral voor schoenen voor de horeca- en zorgsector. Er zijn sneaker veiligheidsschoenen en sportieve werkschoenen die nauwelijks verschillen met reguliere schoenen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!