Als je een klus wilt uitvoeren op hoogte, kan het handig zijn om gebruik te maken van een hulpmiddel. Of het nu gaat om het ophangen van een schilderijtje of het schoonmaken van de dakgoot, een ladder biedt op zo’n moment de uitkomst. In dit artikel lees je waarom het handig is om een ladder in huis te hebben.

© Pexels.com

Wat is een ladder?

Een ladder bestaat uit twee verticale stijlen aan de zijkant, de ‘bomen’, met daartussen horizontale latten, de ‘sporten’. De sporten zijn de treden waar je op kunt staan en hebben vaak een ronde of vierkante vorm. Ladders zijn doorgaans uitgerust met een beslag om de ladder mee te kunnen vergrendelen. Dergelijk beslag bestaat uit speciale opsteekhaken, schuifhaken, valhaken en beugels.

Ladders zijn er in diverse uitvoeringen, zoals een rechte ladder, schuifladder, telescoopladder, reformladder en vouwladder. Dit betekent dat een ladder niet per definitie ergens tegenaan hoeft te leunen, maar dat er ook ladders zijn die los kunnen staan.

Wanneer gebruik je een ladder?

  • Duur van de klus: Ladders zijn geschikt voor kortdurende werkzaamheden op hoogte. Bijvoorbeeld: het schoonmaken van de dakgoot, het ophangen van een lamp of het lappen van de ramen.
  • Hoogte van de klus: Met een ladder kom je eenvoudig tot een relatief grote werkhoogte. Vergeet bij klussen op hoogte niet om de juiste veiligheidsmaatregelen te treffen.
  • Opslag van een ladder: Een ladder bestaat doorgaans uit een schuifsysteem, waardoor je het bereik van de ladder kunt vergroten. Dit betekent tegelijkertijd dat het opslaan van de ladder relatief weinig ruimte in beslag neemt.
© Pexels.com

Verschil tussen een ladder en een trap

Ladders en trappen worden vaak met elkaar verward, terwijl ze wel degelijk van elkaar verschillen en een andere functie dienen. Wat het uiterlijk betreft heeft een trap eveneens verticale stijlen aan de zijkanten, maar in tegenstelling tot een ladder heeft een trap platte treden in plaats van sporten. Bovendien is een trap vaak voorzien van een platform om op te kunnen staan. Dit maakt trappen geschikt(er) voor langdurige klussen, zoals schuur- en schilderwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!