Digitale spellen genieten een gestage toename van de belangstelling. Ervaren gamers gokken niet slechts één of twee keer per week, maar brengen elke vrije minuut door met hun geliefde hobby. Geen wonder dus dat een geschikte speelkamer voor velen een vaste wens is geworden. Gelukkig is het inrichten ervan niet zo moeilijk als je zou denken. Eens de kamer klaar is, kan men naar hartelust spelen. Of het nu gaat om betFIRST wedden met aansluitend een livestream van het evenement of Mario Kart op de console – in de juiste speelkamer is het dubbel zo leuk!

© Pexels.com

Budgetplanning – hoeveel geld is er echt beschikbaar?

Lukraak shoppen heeft geen zin; budgetplanning is de eerste stap bij het inrichten. U hoeft niet het hele interieur in één keer te kopen. Als u geld moet besparen, kunt u altijd maand na maand een paar extra artikelen kopen en uiteindelijk de kamer compleet maken. De basis in het begin omvat vooral:

  • Gaming stoel en tafel
  • De juiste verlichting
  • Hardware voor gaming (meestal al beschikbaar)
  • Eventueel geluidsisolatie
  • Regelsystemen voor verstandige kabelgeleiding

Wat decoratie en koopwaar betreft, is er geen haast bij. Er zijn talrijke extravagante ideeën die de portemonnee zwaar belasten. De realisatie ervan neemt meestal veel tijd in beslag en geduld is hier geboden.

Tip: Is het budget niet toereikend? Het loont ook de moeite om op de tweedehandsmarkt rond te snuffelen. Planken, tafels en nog veel meer zijn vaak voor veel minder (en nog duurzamer) te vinden.

Het middelpunt – de spelopstelling heeft een geschikte plaats nodig

Een lege kamer vullen met leven is niet zo eenvoudig. Als de kamer een speelkamer moet worden, begint de opstelling idealiter met het middelpunt, de speeltafel. Deze is het middelpunt voor alle PC-gamers, omdat hier vaak urenlange vrije tijd wordt doorgebracht. Een speeltafel moet altijd voldoende ruimte bieden voor de complete opstelling (grote muismat, speelmuis, toetsenbord, plankje voor koptelefoon). Om tegelijkertijd een goede bijdrage te leveren aan uw gezondheid is een in hoogte verstelbare tafel de moeite waard. Het is gemakkelijk voor de rug en maakt het zelfs mogelijk om staand te gamen.

Pc-gamers beperken zich zelden tot één monitor; meestal zijn er twee of zelfs drie gameschermen die een plaats moeten vinden. Als ze stevig op het bureau worden geplaatst, moet een dienovereenkomstig groot en stabiel tafelblad worden gekozen. Er bestaat ook de mogelijkheid om de monitoropstelling aan de muur te bevestigen. Dit heeft het voordeel dat er geen extra bureauruimte wordt ingenomen. Een nadeel is dat het hoofd voor het gamen vaak gekanteld moet worden.

Het tweede belangrijkste element is de gamestoel. Ook die moet een aantal gezondheidsbevorderende eigenschappen hebben. Hoogteverstelling, een lendensteun, comfortabele armleuningen en een hoofdsteun zijn standaardfuncties. Als u geen gamestoel wilt gebruiken, kunt u geschikte meubels vinden in de sectie kantoorbenodigdheden. Deze zijn ook ontworpen voor langdurig zitten en zijn gemakkelijk voor de rug. Belangrijk voor consolegamers: een speeltafel is niet absoluut noodzakelijk als de console als enige speeltoestel wordt gebruikt. In dat geval is een comfortabele gaming bank cruciaal. Dit moet ook een plek zijn waar vrienden op kunnen zitten tijdens gezamenlijke game-avonden.

Kabelchaos hoeft niet – het juiste beheer brengt orde op zaken

Drie monitoren moeten worden aangesloten en met elkaar worden verbonden. Dan zijn er nog het toetsenbord, de muis, de computer en tot slot de Lan-kabel. Terwijl muis en toetsenbord gewoon draadloos kunnen worden aangeschaft, is dat bij de monitor nog niet mogelijk. Dus waar laat u al die kabelwarboel?

Hier heeft netjes kabelmanagement op een verborgen plaats (bijvoorbeeld achter het bureau) zijn nut bewezen. Theoretisch is het ook mogelijk om over te schakelen op WLAN, althans om de LAN-verbinding te sparen. Aangezien WLAN echter foutgevoeliger is, wordt er meestal niet de voorkeur aan gegeven. Een goede speeltafel wordt al geleverd met een geïntegreerd kabelsysteem, zodat de vervelende kabels alleen maar hoeven te worden opgeborgen. Als er geen is, zijn kabelplaatjes een goedkoop en zeer efficiënt middel om orde te scheppen.

© Pexels.com

Centraal element van de kamer – de juiste verlichting voor sfeer

Verlichting is in een speelkamer belangrijker dan in de meeste andere kamers. Zonlicht kan een echte storende factor zijn bij het gamen, dus ligt de nadruk op indirecte kamerverlichting. In het algemeen heeft verlichting echter niet alleen een nuttige maar ook een decoratieve functie. Een mix van lichtbronnen (prestatie, accent, achtergrond, indirect licht) kan een krachtige sfeer creëren. Bij het installeren van de verschillende lichtbronnen moet erop worden gelet dat noch het flatscreen van de consolegamer, noch de spelmonitoren van de pc-gamer worden verblind.

Tip: slimme lampen worden aanbevolen, zodat u het licht tijdens het gamen gemakkelijk kunt veranderen. Ze kunnen worden bediend door een klik op de smartphone of door stemassistentie. Voor LED verlichtingselementen is er bijna altijd een geschikte afstandsbediening zodat bediening ook op afstand mogelijk is.

Belangrijk: Voor de ramen zijn vooral rolgordijnen geschikt, die niet alleen decoratieve eigenschappen hebben, maar ook een geïntegreerde verblindingsbescherming. Ze houden het zonlicht betrouwbaar buiten en maken ook overdag comfortabel spelen mogelijk.

Alsjeblieft niet zo luid – geluidsisolatie kan nodig zijn

Als je gepassioneerd bent over gamen, kan het luidruchtig zijn. Er zijn discussies met vrienden via Messenger of de woede over de verloren ronde wordt gewoon geschreeuwd. Zodat de vriendschap met de buren niet wordt aangetast, heeft goede geluidsisolatie zijn nut bewezen. Textiel en geluidsisolerende foto’s aan de muren zijn al een eerste hulpmiddel. Een dik tapijt absorbeert veel geluid, evenals grote en zware gordijnen.

Maar voor echt betrouwbare geluidsisolatie is composietschuim een goede keuze. Ze worden geleverd in platen en kunnen rechtstreeks op de muur worden bevestigd.

Een goed oog is hier belangrijk, want het uiterlijk van geluidswerende panelen loopt sterk uiteen. Eenvoudige vierkante panelen zijn de goedkoopste, maar ook de minst aantrekkelijke oplossing. Er zijn echter ook elementen die een extra decoratief effect hebben. Ze kunnen in verschillende kleuren en vormen worden gekozen en vervolgens worden samengevoegd tot een individueel patroon.

Conclusie: de speelkamer inrichten met hersens – het is gemakkelijker dan gedacht

Als de tafel in het midden staat, de muur geluiddicht is en de monitoren klaar zijn voor gebruik, ontbreekt er niet veel. Afhankelijk van de grootte van de ruimte kunnen later nog rekken of een extra zitgelegenheid worden toegevoegd. Later ligt de nadruk echter op de inrichting. Of het nu gaat om een thema (Nintendo-kamer, Super Mario-kamer, Sony-kamer) of gewoon in een bepaalde kleur – ieders smaak is hier anders. De meeste gamers hebben al geschikte decoraties in hun verzamelvitrines.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!