Wat ons betreft zijn er weinig dingen beter dan een warme zomerdag waarop de barbecue goed heet is gestookt met een mooi glas wijn in uw hand. Maar wist u dat een winterbarbecue ook heel leuk kan zijn? Door de tuin gezellig te maken met lichtjes en een vuurkorf en de tafel binnen in plaats van buiten te dekken kan er ook in de winter gewoon door worden gegrild. Het selecteren van de juiste wijn is afhankelijk van wat er op de grill wordt gelegd. Want gaat u voor vlees, vis of groenten? Om u een eindje op weg te helpen hebben we onze favoriete barbecue wijnen onder elkaar gezet.
Bij elk gerecht en zelfs elke saus past wel een andere wijn. Omdat we ons kunnen voorstellen dat u niet tien flessen wijn open trekt beginnen we met een paar echte alleskunners die goed samengaan met verschillende gerechten. Dit zijn:
- Malbec
- Pinot Noir wijn
- Gamay
- Droge rosé
- Riesling
- Schuimwijn
Wijn en vlees
Bij de meeste mensen staat er vlees op het menu als ze gaan barbecueën. Over het algemeen is een rode wijn lekker bij een gegrild stuk vlees. Kiest u voor een stevig stuk rundvlees, kies dan ook een krachtige wijn als Syrah, Malbec, Tempranillo of Cabernet Sauvignon. De tannines in rode wijn gaan goed samen met het hoge vetgehalte in vlees. Rode wijn is het lekkerst als deze een temperatuur van zo’n 15 tot 18 graden heeft voor je deze schenkt.
Heeft u nog rode wijn over en geen tijd of zin om de dag erna de barbecue weer aan te steken? Het bewaren van rode wijn doet u het beste door deze af te sluiten met een kurk en vervolgens in de koelkast te leggen. Op deze manier blijft de wijn zeker nog zo’n drie dagen goed.
Wijn en vis, kip of groenten
Heeft u liever gegrilde groenten, gegrilde kip of vis van de barbecue? Ook dan is er genoeg keuze op het gebied van wijn. Vis en groenten vragen om frisse, witte wijnen, rosé wijn of een soepele rode wijn zoals Pinot Noir of Beaujolais. Gegrilde kip, zonder marinade, is erg lekker met Verdejo of Sauvignon Blanc. Is de kip wel gemarineerd? Dan is een Gewürztraminer een uitstekende keuze.