Ongetwijfeld heb je al van Bitcoin, virtuele valuta, cryptocurrency of digitale munten gehoord. Het is een betaalmiddel dat in 2008 in het leven geroepen werd om in te spelen op de financiële behoeften van de toekomst. De macht van de banken over ons monetaire systeem wordt hierin namelijk meer en meer op de korrel genomen. Daar zouden de cryptomunten een einde aan kunnen maken. Maar wat kun je momenteel met die virtuele munten doen? Kun je er bijvoorbeeld een huis mee kopen?

Kun je een woning kopen met Bitcoin
© Pixabay.com

Wat is Bitcoin?

De Bitcoin is de eerste en de meest bekende cryptomunt. Het is een stukje digitale code dat versleuteld wordt, waardoor het beveiligd wordt tegen kopiëren. Wanneer je een foto hebt genomen met je smartphone en je stuurt deze door naar de smartphone van een vriend, staat deze foto nog steeds op jouw toestel. Je hebt enkel een kopie doorgegeven en zo kun je eindeloos doorgaan met het kopiëren van die foto. Bij digitale munten wordt dit juist voorkomen. Wanneer je betaald hebt met een Bitcoin, heb je deze wel degelijk niet meer in je bezit.

Het voordeel van cryptocurrency is dat er geen financiële instellingen nodig zijn om de transacties te beheren. De controle wordt in wezen uitgevoerd door alle gebruikers van het systeem. Omdat elke deelnemer aan het netwerk inzage krijgt in het volledige blockchain, het logboek van transacties, kan het systeem nauwelijks gekraakt worden. Bovendien is er een hoge graad van anonimiteit, omdat er geen identiteitsgegevens gekoppeld zijn aan een transactie.

Wat betaal je ermee?

Op een aantal webshops kun je al met Bitcoin aankopen doen, maar de munt wordt momenteel vooral gebruikt om in te investeren. De Bitcoin koers fluctueert nogal heftig, waardoor weliswaar zware verliezen maar ook zeer grote winsten te behalen zijn. De vraag is echter of je virtuele valuta vandaag zou kunnen gebruiken om bijvoorbeeld een woning aan te schaffen.

Kun je een woning kopen met Bitcoi
© Pixabay.com

In het buitenland is het alleszins al mogelijk. Er bestaat een vastgoedwebsite waarop immobiliën aangeboden worden die kunnen betaald worden met cryptocurrency. Er zijn op deze website geen gebouwen te vinden op Belgisch grondgebied. In België is het legaal gezien niet zo eenvoudig om nu al een huis te kopen met Bitcoin. Bij ons hebben de cryptomunten namelijk nog geen wettelijke betaalkracht. Dat betekent dat niemand verplicht is om een betaling in virtuele munten te aanvaarden. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn, want als de verkoper een dergelijke betaling wel aanvaardt, is de transactie een feit. Het is dan wel eerder een overeenkomst tussen twee individuen en geen transactie die officieel erkend en beschermd wordt.

Daarnaast moet je in België bij de aankoop van een huis nog steeds registratierechten en BTW betalen. Deze bedragen zijn vastgesteld in euro en moeten aan een notaris betaald worden. Notarissen kunnen en willen voorlopig nog niet meegaan in deze virtuele betalingen.

Nog even geduld

Voorlopig kun je nog niet rechtstreeks een huis aanschaffen met cryptomunten. Heb je Bitcoin in je portefeuille, dan zul je die eerst moeten omzetten in euro’s. In België is het vandaag nog niet zo eenvoudig om een woning te betalen met cryptocurrency, maar misschien morgen wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!