Een mooi kunstwerk in je huis zorgt voor en bijzondere uitstraling, mits er een goede plek voor wordt gevonden. Kunst aan de wand doet wonderen voor je woonkamer, maar waar kies je voor en waar hang je het op of zet je het neer?

Kunst in de woonkamer
© PxHere.com

Kunst als blikvanger

Kunst kan de blikvanger van de woonkamer zijn, maar je kunt er ook voor kiezen om het kunstwerk een subtiele rol te geven. Wat de beste keuze is, hangt van een aantal factoren af. Kunst kan namelijk op verschillende manieren gepresenteerd worden en je kunt het beste kiezen voor een manier die past bij de ruimte en jouw stijl.
Vaak wordt er gekozen voor een centerpiece in de woonkamer, bijvoorbeeld boven de loungehoek. De kleuren van de inrichting komen dan vaak terug in het schilderij, wat zorgt voor een krachtig geheel. Toch is die match in kleuren niet altijd noodzakelijk. Als een kunstwerk je raakt, misstaat het eigenlijk nooit. Bij de inrichting van een woonkamer zou je er ook voor kunnen kiezen om de stijl en de kleuren van de woonruimte op het kunstwerk af te stemmen of je kiest voor een neutrale omgeving waardoor alle kunst tot zijn recht komt.

Kunst boven de bank

Als je kiest voor een schilderij boven de bank, is het vaak wel verstandig om het schilderij binnen de marge van de bank te hangen. Dit creëert een natuurlijke passe-partout rondom het schilderij. Hierdoor is het schilderij nog meer de blikvanger. Het beste hang je het schilderij zo hoog dat het midden van het schilderij op ooghoogte zit. Let ook op het zonlicht wat naar binnen komt. Als het gaat om een kunstwerk op papier, dan kun je het schilderij het beste achter museumglas plaatsen zodat het niet vergeelt. Het liefst hang je een schilderij niet in de volle zon.

Kunst in de hoek

Een kunstwerk hoeft echt niet altijd groot te zijn om imponerend te zijn. Soms maken de kleine kunststukjes een enorme indruk. Zeker als je ergens een hoek in de woonkamer hebt waar je verder niet veel mee kunt. Als je in een dergelijke hoek een mooi ingelijst werk hangt of een bijzonder beeld plaatst, dan krijgt de hoek gelijk een unieke uitstraling zonder nadrukkelijk aanwezig te zijn.

Kunst
© PxHere.com

Kunst in de kast

Een andere optie is bijvoorbeeld een vakkenkast. Soms op maat gemaakt voor een speciaal kunstwerk, maar je kunt ook kiezen voor een standaard kast met verschillende vakken. In sommige vakken kun je dan een kunstwerk plaatsen. Staan er meerdere kunstobjecten in één kast, dan heeft het vaak wel een meerwaarde als ze een bindende factor hebben. Dit kan het thema zijn, maar ook de kleur of de vorm.

Kunst in een nis

Wat je tegenwoordig vaak ziet, is dat de kunst in een nis wordt geplaatst. Je kunt bijvoorbeeld een wand voor een wand plaatsen waar je een of meerdere nissen in maakt en hier kunstobjecten in plaatst. Zorg voor een neutrale wand, zodat de aandacht op het object gevestigd blijft. Maak ook niet te veel nissen in één wand. Je kunt door verlichting in de nis aan te brengen het kunstvoorwerp ook nog extra uitlichten.

Kunst die in de smaak valt

Er zijn dus verschillende manieren om een kunstwerk in je woonruimte te plaatsen. Kies altijd voor kunst wat je mooi vindt. Ook al is het een investering, als het eerst een tijd in je woonkamer staat is het prettig als je ervan kunt genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!