Het is met de luchtkwaliteit in moderne woningen steeds slechter gesteld. Dat blijkt uit meerdere grootschalige onderzoeken wereldwijd. Opvallend genoeg heeft dit vooral te maken met de huidige moderne woningen. Deze worden zó goed geïsoleerd dat er nog weinig ruimte is voor ventilatie. Het gevolg is dat schadelijke stoffen zich opstapen, de luchtvochtigheid te hoog is en het schone zuurstofgehalte te laag. De luchtkwaliteit buitenshuis is vele malen beter dan in huis. En dat terwijl we hier juist vaak worden gewaarschuwd voor de vervuilde uitlaatgassen. Een schokkend bericht dus. Gelukkig wel eentje waar we ook echt iets aan kunnen doen.

Met enkele kleine aanpassingen kan de luchtkwaliteit in huis al een stuk beter worden. We zetten enkele tips voor je op een rij.

© Pixabay.com

1.      Schaf een ventilatiesysteem aan

Enkel ventileren middels raampjes is niet meer voldoende in de huidige moderne woningen. Dit zorgt voor te weinig aanvoer van schone lucht. Bovendien zou dit betekenen dat de ramen 24/7 tegen elkaar opengezet moeten worden. Dat doet natuurlijk niemand. Het is daarom slimmer om in een ventilatiesysteem te investeren. Zo weet je zeker dat er de gehele dag door op de luchtkwaliteit wordt gelet. Bovendien kun je dit systeem ook gemakkelijk handmatig hanteren. Bijvoorbeeld door de ventilatie hoger te zetten tijdens het douchen of koken. Op die manier blijven schadelijke stoffen weg uit de lucht en de luchtvochtigheid op peil.

Wees je er wel van bewust dat een ventilatiesysteem ook goed onderhouden moet worden om te presteren. Een wtw filter of Zehnder filter moet dan ook regelmatig vernieuwd worden. Lees je daarom eerst goed in over het onderhoud, zodat je zeker weet dat het systeem optimaal blijft werken.

2.      Laat de luchtkwaliteit meten

Het is lastig om te veranderen als je niet precies weet hoe het met de luchtkwaliteit in huis is gesteld. Daarom kan het verstandig zijn om een vakman in te schakelen. Er zijn verschillende bedrijven die luchtmetingen uit kunnen voeren. Zo weten ze precies te vertellen waar het aan schort in huis en hoe je dit kunt verbeteren. Hierdoor weet je hoe je te werk moet gaan en of het daadwerkelijk slecht gesteld is met de luchtkwaliteit of dat dit juist wel meevalt.

© Pixabay.com

3.      Haal meer groen in huis

Planten zijn niet alleen heel gezellig, maar hebben ook nog eens een zeer belangrijke functie in huis. Er bestaan namelijk luchtzuiverende planten. Deze zorgen er niet alleen voor dat schadelijke deeltjes uit de lucht worden gefilterd, maar produceren ook nog eens veel meer zuurstof in huis. Wie groene vingers heeft, kan dan ook zijn of haar hart opgelucht ophalen. Hoe meer groen in huis, hoe beter.

Let bij het kopen van nieuwe bloemen en planten wel op hun eigen karakteristieke eigenschappen. De ene plant werkt meer luchtzuiverend dan de andere. Bovendien mag je ook de kracht van je groene vriendjes niet overschatten, want met enkel planten kan je natuurlijk niet de lucht langdurig en effectief zuiveren. Hier is nog meer voor nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!