Een lekkage thuis kan ontzettend vervelend zijn. Het kan namelijk tot waterschade en schimmels in huis leiden. Zorg er dus voor dat je lekkages ten alle tijden kan voorkomen. Komt het nu voor dat je toch een lekkage in huis hebt maar weet je niet wat je daarmee moet doen? Dan wordt hier een stappenplan gegeven.

©  Pexels.com

Stap 1: Waterleiding afsluiten

De allereerste stap die je moet zetten als je merkt dat er een lekkage in huis is, is de waterleiding sluiten. Dit moet je ook doen bij vermoeden van een lekkage. Zet de waterleiding uit voordat je naar bed gaat en check de waterstand in de avond en in de ochtend. Als de waterstand ’s ochtends is gestegen, dan is er een lekkage. Als je zeker weet dat er een lekkage is, is het ook verstandig om de waterleiding af te sluiten. Zo voorkom je namelijk dat de lekkage erger wordt.

Stap 2: Lekkage opsporen

Stap 2 is de lekdetectie. Voordat je iets aan de lekkage kan doen moet je natuurlijk eerst weten waar de lekkage zit en hoe hij veroorzaakt is. Lekkages zijn soms met het blote oog zichtbaar, maar dit is niet altijd het geval. Soms kunnen vochtplekken op de muur een teken zijn van een lekkage die niet zichtbaar is. Je kan ook een vakman inhuren om lekkages op te sporen. Hij zal namelijk apparatuur hebben om onzichtbare lekkages op te sporen.

©  Pexels.com

Stap 3: Check bij de verzekering

Stap 3 is om contact op te nemen met je verzekering. Je moet namelijk goed controleren of de schade wordt verzekerd of niet. Vaak doen verzekeringen alleen schade bij lekkage vergoeden als de lekkage niet had kunnen worden voorkomen. In sommige gevallen stuurt de verzekeraar zelf een loodgieter langs die hij dan ook vergoedt.

Stap 4: Hulp van de loodgieter

Als je zelf niet in staat bent om het lek te detecteren of te dichten, schakel dan een loodgieter in. Schakel zo snel mogelijk een loodgieter in om verdere schade te voorkomen. Loodgieters hebben speciale methodes om lekkages te detecteren en te dichten.

Stap 5: Verdere lekkages voorkomen

Als laatste moet je natuurlijk zorgen dat verdere lekkages in je huis worden voorkomen. Dit kan je voornamelijk doen door regelmatig controles in je huis uit te voeren. Het is bijvoorbeeld verstandig om een aantal keer per jaar de filters van je wasmachine te controleren, de dakgoten schoon te maken en te controleren en bijvoorbeeld de doucheput regelmatig te zuiveren.

Volg bovenstaand stappenplan bij een lekkage in huis en zorg dat verdere lekkages worden voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!