Je hebt een mooi huis gekocht, maar het is al vrij oud en kan wel een opknapbeurt gebruiken. Voor je besluit je huis te renoveren, moet je goed weten of zo’n renovatie wel zinvol is. Misschien is het huis in zo’n slechte staat dat je het beter afbreekt. Besluit je toch renoveren, maar je niet goed waar te beginnen? Met deze tips is die klus zo geklaard!

© Pixabay.com

Renoveren of afbreken?

We gaven het al aan: onderzoek eerst eens goed of een renovatie op zijn plaats is. Hoe zit het met de draagstructuur en de funderingen, zijn die nog stevig genoeg? Zijn er geen structurele vochtproblemen? En wat met houtrot of schimmels? Hoe is het gesteld met de buizen voor het drinkwater en zijn er nergens verzakkingen, vervormingen of barsten in je buizen? Door deze vragen krijg je een duidelijk overzicht van alle werken die je moet uitvoeren en of die ook haalbaar zijn. Een goede tip: begin met de meest dringende zaken en verbeter de energiezuinigheid. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om vloerverwarming te installeren als je ramen hebt met enkel glas. Dan gaat er veel warmte verloren, dus zorg eerst voor isolerende ramen. Door eerst de meest dringende zaken te doen, kan je de werken spreiden in tijd en dat scheelt meteen in je portemonnee.

Begin met de grootste werken

Zoals gezegd begin je best eerst met het aanleggen van nieuwe elektriciteit als dat nodig is. Bij een oude woning is de kans immers groot dat de bedrading niet optimaal is, wat gevaarlijk is. Vervolgens trek je het nodig workwear aan voor afbraakwerken. Je kan de vloer zelf openbreken zodat een vakman nieuwe leidingen kan leggen, bijvoorbeeld voor het water. Daarna zijn nieuwe ramen en deuren aan de orde. Door slecht geïsoleerde ramen en spleten in deuren gaat veel warmte verloren. Het is dus belangrijk om nu goed geïsoleerde ramen, bijvoorbeeld in hoogrendementsglas, aan te schaffen en ook de deuren te vervangen als je de verwarmingskosten wil drukken.

© Pixabay.com

Kleine klusjes

Eens die grote werken gedaan zijn, kan je bijvoorbeeld ook een nieuwe keuken of badkamer laten installeren mochten die écht aan vervanging toe zijn. Wil je liever de keuken enkel wat opfrissen? Trek je Grisport werkschoenen aan en je kunt aan de slag: haal de frontpanelen af de keukenkasten en installeer nieuwe, moderne kastdeuren. Een likje verf in de keuken kan ook wonderen doen. En ook in de badkamer kunnen een aantal kleine klusjes de ruimte er als nieuw laten uitzien. Voorzie mooie, nieuwe kranen en een grote douchekop. De kans is groot dat er aan de oude kranen kalk hangt van de vorige bewoners, wat niet echt netjes is, dus nieuw kraanwerk is een kleine kost, maar wel een met een groot resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!