Op zoek naar geschikt plaatmateriaal voor het volgende bouwproject? Dan valt er tegenwoordig een hoop te kiezen. Welk materiaal voor jouw klus geschikt is hangt af van waar en waarvoor je het wilt gebruiken. In dit artikel zetten we verschillende soorten plaatmateriaal en hun toepassingen voor je op een rij.

© Pixabay.com

Plaatmateriaal voor binnengebruik

  1. OSB: Bestaat uit verschillende lagen grove houtspaanders die onderling zijn verbonden met lijm. OSB-constructieplaten zijn zeer sterk, licht in gewicht en gaan lang mee, waardoor ze erg geschikt zijn voor vloeren en het maken van wand- en dakconstructies.
  2. Spaanplaat: Spaanplaten zijn gemaakt van fijne spaanders en worden vooral gebruikt in constructies. Dit plaatmateriaal is bovendien relatief goedkoop en eenvoudig te verwerken.
  3. MDF: Bestaat uit een samengeperste combinatie van houtstof en lijm. Het is gemakkelijk te bewerken en geschikt voor het maken van meubels en kasten.
  4. Zachthout multiplex: Bestaat uit verschillende op elkaar verlijmde houtlagen, waardoor een sterk en goed te verwerken materiaal ontstaat. Zachthout multiplex is erg licht en wordt daarom veel toegepast in de interieurbouw van bijvoorbeeld boten of caravans.
  5. Underlayment: Bestaat uit verschillende op elkaar verlijmende houtlagen, waardoor een sterk doch eenvoudig verwerkbaar materiaal ontstaat. Underlayment is uitermate geschikt voor het maken van vloer- en dakconstructies in woningen en garages.
© Pixabay.com

Plaatmateriaal voor buitengebruik

  1. Hardhout multiplex: Bestaat uit verschillende op elkaar verlijmde lagen hardhout, waardoor het materiaal bijzonder sterk is, goed verwerkt kan worden en tevens vochtwerend is. Je kan het plaatmateriaal gebruiken voor zowel constructieve als decoratieve toepassingen, zoals boeiboorden en gevelbekleding.
  2. Betonplex: Betonplex is een variatie op multiplex met een kern van vurenhouten of populierenhouten lagen, die verlijmd zijn met een kwalitatief hoogwaardige en teven watervaste lijm. De toplaag van epoxy vormt een harde en waterdichte laag, waardoor nabehandeling niet nodig is en het materiaal zeer onderhoudsarm is.
  3. Compactplaat: Een compactplaat wordt gemaakt door onder zowel hoge druk als temperatuur houtvezels, papiervezels en hars samen te persen. Dit maakt dit type plaatmateriaal zeer onderhoudsarm en geschikt voor buitengebruik, zoals voor gootbetimmering en gevelbekleding. Compactplaat is tevens zeer weersbestendig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!