Een prachtige bloemenweelde, een mooi gazon en comfortabele tuintafels. Dat vormen de ingrediënten van de perfecte tuin. Je tuin tiptop houden, vergt vanaf de lente echter wel wat werk. Een handige leidraad nodig voor je gazon? Dan ben je hier aan het juiste adres!
Maaien
De lente betekent de start van het tuinseizoen. Je gras maaien is één van de eerste klusjes. In eerste instantie is het belangrijk dat je daarvoor het juiste materiaal in huis hebt. Werkt je grasmaaier nog? Of heb jij zo’n grote tuin dat het interessant is om een zitmaaier te kopen? Eens je het juiste materiaal in huis hebt, kan het maaien beginnen. Hou de weersvoorspellingen echter goed in het oog, want als je je gazon voor de eerste keer maait, mag het niet té koud en té vochtig zijn.
Weg met mos
Let wel op dat je het gazon niet té kort afrijdt met je grasmaaier, want dan geef je mos een kans om te groeien. Maar mos kan ook andere oorzaken hebben, zoals een te zure bodem, een slecht doorlatende grond of te weinig bemesting. En eens er mos tussen je gras groeit, is het niet zo evident om dat weg te krijgen. Wees er dus snel bij als je mos bespeurt tussen het gras.
Verticuteren
Je gazon af en toe verticuteren, helpt om mos te bestrijden. Een paar keer per jaar moet je al het afgestorven organisch materiaal, zoals mos, maar ook bladeren, maairesten en afgestorven gras wegnemen. Heb je een klein gazon? Dan kan je dat gewoon zelf doen. In een grote tuin is een goede verticuteermachine ongetwijfeld een meerwaarde. Anders duurt dat werkje een eeuwigheid. Na het verticuteren, zal je misschien wat kale plekken in je gazon ontdekken. Het is dan ook hét moment om die plekken met nieuw gras te bezaaien.
Bemesten
Om je gras nog sterker te maken, bemest je best een drietal keer per jaar je gazon. Dat doe je best in maart, juni en september. Zo geef je mos of onkruid bijna geen kans om te groeien.
Bloemen zaaien
En ten slotte, denk er ook eens over na om wat variatie in je gazon te steken. Zeker als je een grote tuin hebt, kan je afwisselen tussen groene stukjes, mooie paadjes en wilde bloemen. Dat is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar het oogt ook heel mooi!