Werk je veel met gevaarlijke stoffen op het werk? Dan is het goed om te weten hoe je hiermee om moet gaan. Werkgevers zijn hierbij verplicht om trainingen te geven op dit gebied, maar tegelijkertijd moeten de werknemers ook veel aandacht hebben aan wat er op de werkvloer gebeurt. Maar hoe kun je er dan voor zorgen dat alles zo goed mogelijk verloopt? Onderstaande tips voor gevaarlijke stoffen op het werk kunnen hiermee helpen. 

© Pexels.com

Tip 1: Ga voor goede trainingen

Voordat werknemers mogen beginnen met werken met gevaarlijke stoffen moeten er een aantal trainingen doorlopen zijn. Tijdens de trainingsdagen krijgen werknemers te horen welke stoffen er allemaal zijn en wat er gebeurt als dit op het lichaam komt. De trainingen zorgen er daarbij ook voor dat alles duidelijk is voor het geval er een noodsituatie ontstaat. 

Tip 2: Een calamiteitenplan opstellen

Ieder bedrijf moet voorzien zijn van een calamiteitenplan. Dit is een plan die werknemers kunnen volgen tijdens verschillende noodsituaties. Denk daarbij niet alleen aan de calamiteiten die kunnen ontstaan door gevaarlijke stoffen, maar ook bij het uitbreken van brand of een andere noodsituatie. Het calamiteitenplan moet te allen tijde gecommuniceerd zijn naar de verschillende werknemers en andere belanghebbenden op de werkvloer. 

Tip 3: Nooddouches plaatsen

Hoewel het gebruik van gevaarlijke stoffen over het algemeen goed gaat, moeten er toch voorzorgsmaatregelen getroffen zijn indien iemand blootgesteld is aan deze stof. Je kunt hiervoor veiligheidsdouches plaatsen. Deze nooddouches zorgen ervoor dat iemand zich direct af kan spoelen en kan zorgen dat de stoffen niet verder in het lichaam trekken. Ernstige brandwonden kunnen op deze manier voorkomen worden en er is tijd om een ambulance te bellen. 

Tip 4: Ga voor een goede hygiëne en bescherming

Je moet daarnaast zorgen dat de hygiëne goed gehouden kan worden op de werkvloer. Zo moeten werknemers bijvoorbeeld altijd de handen kunnen desinfecteren nadat de werkzaamheden zijn voltooid. Je kunt alle beschermings- en hygiëne middelen aanschaffen bij Nedelko, zodat de werknemers hierop voorbereid kunnen zijn. 

Tip 5: Zorg voor het juiste installatiemateriaal

Het is ook altijd belangrijk dat het juiste installatiemateriaal aangeschaft is, zodat de gevaarlijke stoffen op hun plek blijven staan. Je kunt een groot aantal oplossingen op dit gebied terugvinden en de materialen kunnen ook aan de situatie aangepast worden. Het installatiemateriaal hoef je dan alleen nog maar op de goede plaats te bevestigen, waardoor je van de werking kunt genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!