Het voorjaar is de tijd om aandacht te besteden aan de planten in de tuin. De rozenplanten vragen het nodige onderhoud, zodat u in de zomer van een langdurige bloei kunt genieten. Rozen zijn niet moeilijk te houden en je kunt er een zomer lang plezier van hebben.
Het planten van rozen
Waar moet je op letten als je rozen gaat planten?
Een zonnig plekje
Bij het planten van rozenstruiken moet je ervoor zorgen dat je een mooi plaatsje uitzoekt waar de zon gedurende een groot deel van de dag schijnt. Als rozenplanten genoeg zon krijgen, bloeien ze overdadiger.
Voldoende water
Voordat je begint met het in de grond zetten van de rozenstruiken, kun je het beste de kluit met wortels in een bak water leggen, zodat de plant goed verzadigd wordt met water. Dat geeft de plant een frisse start en zorgt dat deze beter bestand is tegen de nieuwe omgeving en het acclimatiseren sneller verloopt. Ook na het planten is het van belang om de grond royaal te bewateren. Doe dit iedere dag, in het begin liefst een aantal keren per dag. Als de grond goed vochtig is, kan de plant beter wortelen en hoe eerder de rozenstruik goed geworteld is, des te sneller gaat de groei.
Geef de rozen de ruimte
Zorg voor voldoende afstand tussen de planten. Je kunt daarbij een afstand van 30 cm aanhouden. Je moet er namelijk rekening mee houden dat de rozenplant niet alleen de hoogte in gaat, maar zich ook verder gaat vertakken in de breedte.
Diep genoeg planten
Als je de rozenstruik in de grond zet om te planten, moet je er goed opletten dat de stam een klein stukje onder het grondoppervlak komt en dat de kluit verder goed met de tuinaarde wordt bedekt en ruim onder het aardoppervlak verdwijnt. Druk de aarde rondom de rozenstruik vervolgens goed aan. Zo staat de rozenstruik stevig in de grond.
Verschillende soorten rozenstruiken
Er is een grote verscheidenheid aan rozenplanten te koop bij kwekerijen en tuincentra. Let hierbij op de volgende zaken:
De grootte van de rozenstruik
Er is een groot aanbod aan rozenplanten. De keuze die u maakt is afhankelijk van de andere planten in de tuin en de variatie die u wilt aanbrengen in uw bloemperken. Er zijn diverse varianten in rozenstruiken verkrijgbaar. Je hebt lage rozenstruiken die klein blijven en rozen die meer dan een meter hoog groeien. Let hierop goed bij de aankoop. De informatie over de groei kunt u vaak vinden op het label dat aan de rozenplant is vastgemaakt. Ook zijn er rozen die op stam gekweekt zijn. Dat geeft het effect van een boompje en is ook goed toe te passen in een kuip of grote bloempot en erg geschikt om uw terras of balkon mee op te fleuren.
Grootbloemige of kleinbloemige rozen
Er zijn verschillende varianten rozenstruiken, oftewel met grote of kleinere bloemen oftewel met enkelvoudige rozen of trosrozen. Trosrozen geven een zeer uitbundige bloei en de rozenstruik kan gemakkelijk verder uitdijen. Ze vormen een heuse blikvanger in uw tuin. Verder zijn er rozensoorten die heerlijk geuren, terwijl andere nauwelijks geur afgeven.
Snoeien van rozen
Het is belangrijk om je rozen goed te onderhouden. Knip met een snoeischaar of speciale rozentang de uitgebloeide rozen er meteen weer uit. Hierdoor kan de rozenplant weer sneller tot ontwikkeling komen en kunnen zich nieuwe scheuten of uitlopers vormen. Als je dat niet zou doen en er vele zaadlijsten in de plant tot ontwikkeling komen, zal de rozenplant eerder in ruststand gaan verkeren en niet meer goed doorbloeien.
Je gaat op de volgende manier te werk: kijk bij de steel van de uitgebloeide roos waar een zijtak met 5 blaadjes zich ontspruit, daarbij ga je van bovenaf naar beneden te werk. Vervolgens knip je de roos enkele centimeters boven die vertakking af. Deze methode kun je ook hanteren bij de snoei in het voorjaar of tussendoor om zo te lange uitschieters te verwijderen of de rozenstruik flink terug te snoeien. Wees daarbij niet te voorzichtig, want de roos begint weldra weer door te groeien en gaat nieuwe scheuten aanmaken. Zo kun je vervolgens de roos een zomer lang laten bloeien!