Huishoudtoestellen, je kunt eigenlijk niet meer zonder. Ja de vaat kun je eventueel nog wel met de hand doen, maar met de hand wassen is een ander verhaal. Ook wil je liever niet je hele huis vol hebben hangen met natte was, omdat de droger stuk is. Tegelijkertijd wil je voorkomen dat je een monteur moet bellen, hij een schroefje aandraait en het apparaat weer naar behoren werkt. Het schaamrood komt tot achter je oren. ‘Dat had ik zelf ook wel kunnen doen’, denk je dan. Om dit soort scenario’s voor te zijn, is het goed om te weten wat je eerst zelf kunt controleren, voor je de monteur belt.

Huishoudtoestel kapot Controleer dit eerst alvorens je de monteur belt
© PxHere.com

De stekker en het stopcontact
Zit de stekker in het stopcontact? Het is zo’n logische verklaring voor een apparaat dat niet werkt, dat we er eigenlijk niet meer over na denken. Toegegeven: je vaatwasser, wasmachine of droger haal je natuurlijk eigenlijk nooit van de stroom af, maar controleren kan geen kwaad. Betreft het een ander apparaat, bijvoorbeeld je magnetron en zit de stekker nog wel in het verlengsnoer of de wandcontactdoos? Controleer dan eerst of het stopcontact of het verlengsnoer wel werkt, alvorens je de magnetron de deur uitgooit.

Het slimme apparaat
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je apparaat nog wel werkt, maar zijn werk niet goed doet of veel lawaai maakt. Wat het probleem is, kan per huishoudelijk apparaat verschillen. Gelukkig zijn de meeste wasmachines, drogers en vaatwassers tegenwoordig zeer slim. Zij weten zelf wat er aan schort en geven dit aan met een lampje. Pak de gebruiksaanwijzing erbij en probeer uit te vogelen wat je huishoudapparaat je probeert te vertellen. Heb je de gebruiksaanwijzing samen met de verpakking bij het grof vuil gezet? Geen zorgen, Google weet alles! Vaak kun je online nog wel een gebruiksaanwijzing vinden, let er dan wel op dat het voor hetzelfde model apparaat is. Op internet vind je vaak ook een hele lijst met dingen die mis kunnen zijn met je huishoudelijke apparaat en hoe je het kunt oplossen. Voordat je aan je wasmachine of welk ander apparaat dan ook gaat sleutelen, is een ding heel belangrijk: haal het apparaat eerst van de stroom af!

Huishoudtoestel kapot
© PxHere.com

Easy fix
Misschien meldt jouw apparaat geen storing of heeft het überhaupt geen functie om storingen te kunnen melden. Dit maakt het zelf repareren iets lastiger, maar in sommige gevallen zeker niet onmogelijk. Vaak zijn het slechts kleine dingetjes die je moet doen om resultaat te boeken. Neem bijvoorbeeld weer je wasmachine. Misschien maakt hij plots veel kabaal. Wat zou het probleem kunnen zijn? Wellicht is er een voorwerp tussen de kuip en de trommel terechtgekomen. Het kan gaan om een muntje of, waarschijnlijker, een bh-beugel. Verwijder het verwarmingselement om de boosdoener uit de wasmachine te halen en voilà, je wasmachine draait weer zo goed als nieuw.

Bel de monteur
Zijn er andere problemen met je wasmachine, vaatwasser, droger of een van je andere huishoudelijke apparaten? Je hoeft de monteur niet onder sneltoets te zetten; vaak kun je het zelf ook fiksen. Zoek op internet naar de symptomen die het apparaat vertoont en kijk naar de mogelijke problemen en oplossingen. Lijkt de oplossing lastig en onmogelijk voor jou om uit te voeren? Bel dan de monteur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!