Plexiglas wordt veel gebruikt in meubels en in woningbouw. Dit is vooral te danken aan de eigenschappen van de kunststof. Plexiglas is sterk, heeft een beperkt gewicht, is goed lichtdoorlatend en duurzaam. Polycarbonaat is een vergelijkbaar product, maar is nog sterker en daardoor nog meer toepasbaar in de woningbouw.

© Pixabay.com

Het alternatief voor glas

Acrylaat is in feite de naam, maar de merknaam Plexiglas wordt veelal gebruikt als we het hebben over transparante thermoplastische kunststof. Het wordt vooral gebruikt ter vervanging van glas, omdat het uitstekend lichtdoorlatend is. In vergelijking met glas laat plexiglas 50 procent meer licht door. De lichtdoorlatendheid is ruim 92 procent. Dit maakt het een ideaal product voor ramen, doucheafscheidingen, balkonafrastering, maar ook voor vitrines.

Plexiglas is veel beter te bewerken als glas. Door de juiste toepassing kan de kunststof in elke vorm worden gefabriceerd. Het kan eenvoudig geboord, gesneden of gegrafeerd worden. Een ander voordeel is het relatief lage gewicht. Hierdoor kunnen ook grote oppervlakten zonder zware constructies worden gerealiseerd. Denk aan overkappingen, windschermen en schuifdeuren. Het geringe gewicht heeft geen nadelig effect voor de stevigheid. Plexiglas is zo’n 25 keer sterker dan traditioneel glas. Wel is het belangrijk om bij plexiglas platen kopen te letten op de juiste dikte.

© Pixabay.com

Verschillende diktes bij plexiglasplaten

Plexiglasplaten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes oplopend van 2 tot 12 mm. De benodigde dikte hangt af van de toepassing. Waar gaat u de plexiglasplaat voor gebruiken? Wat is de grootte van de plaat en hoe is de bevestiging? Voor een douchewand afscheiding is minimaal een dikte nodig van 8 mm. Voor een dak overkapping is 12 mm gewenst. Wordt een extreme sterkte gewenst, kies dan voor polycarbonaat. Het is in feite het sterke broertje van plexiglas. In vergelijking met plexiglas is polycarbonaat meerdere malen sterker.

Zijn er nog meer voordelen te noemen voor het gebruik van plexiglas? Naast de goede lichtdoorlatendheid, bewerkbaarheid en het lage gewicht, is de veiligheid een belangrijk argument. Plexiglas en polycarbonaat zijn breukbestendig en kunnen niet versplinteren. In uitzonderlijke situaties zal het hooguit scheuren. Ook de duurzaamheid is goed. Het kunststof materiaal heeft een lange levensduur en is bovendien recyclebaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!