De eerste keer dat je op een nieuwe barbecue kookt, zal je je BBQ toestel grondig moeten reinigen met zeep en warm water voordat je aan de slag gaat. Het rooster om te koken moet goed ‘afgebrand’ zijn. Dit kan je het beste doen door de BBQ recht te zetten. Dompel in bakolie een halve ui en wrijf de ajuin met een vork van de barbecue op het rooster. Doe het deksel dicht en laat de BBQ een kwartier staan. Zo kan het veel roken. In deze blog lees je 8 praktische tips hoe je dit het beste aanpakt.

8 handige tips om de barbecue schoon te maken
© PxHere.com

Tip 1: Borstel de grill wanneer de BBQ nog warm is

Het is heel belangrijk dat je de BBQ reinigt als die nog heet is. Dit voorkomt onnodige slijtage aan je grillborstel en je spaart er ook heel wat tijd mee.

Tip 2: Gebruik de borstel volgens het boekje

Maak gebruik van een stevige borstel op het rooster en veeg het aan het uiteinde af met een doek die vochtig is. Gebruik de borstel volgens de voorschriften want niet alle borstels zijn geschikt om aan de binnenkant van de grill te worden gebruikt.

Tip 3: Het roesten van het oppervlak behandelen

Wanneer er wat roest verschijnt op je BBQ, kan je die roodbruine plekken verwijderen met niet-zure olie. Hou er wel rekening mee dat je ‘nooit’ niet-zure olie in de barbecue mag aanbrengen.

Tip 4: Hoe reinig je de buitenkant van de BBQ?

De buitenkant van de grill kan je best met een sopje schoonmaken en met een doek uitwringen. Gebruik vervolgens een droge doek.

Barbecue schoonmaken
© PxHere.com

Tip 5: Verkoolde schilfers behandelen

Als je een BBQ langdurig gebruikt, ontstaan er schilfers aan de binnenkant van het deksel die dan naar beneden vallen. Dit zijn helemaal geen verfschilfers, maar verkoolde resten van vet die niet moeten worden verwijderd. Wil je dat eventueel toch liever doen, kan je dit behandelen door door een grondige reiniging met warm zeepwater.

Tip 6: De voet van barbecues regelmatig een poetsbeurt geven

Aan de voet van barbecues moeten de branders op tijd en stond worden schoongemaakt. Na het uitzetten van de barbecue, moet je de grill eerst laten afkoelen om vervolgens het vuil van de branders schoon te vegen. Dit kan je het beste doen met een roosterborstel. Verwijder geregeld de de vetlaag aan de onderkant van de BBQ met een keukenschuurspons. Je kan best het in de lekbak schrapen zodat er geen vuur kan ontstaan.

Tip 7: Olie en de halve ui

Normaal gezien moet je olie op je eten aanbrengen voor dat je van de barbecue gaat genieten in plaats van de grill te oliën. Door deze truc toe te passen blijft het voedsel niet plakken. Wanneer je een gietijzeren barbecue gebruikt, is het veilig om olie op de rooster aan te brengen en een halve ui in olie te dompelen. Zie wel dat je je vingers niet op deze manier gaat verbranden. Gebruik geen olijfolie omdat het voedsel een onaangename smaak kan krijgen hierdoor.

Tip 8: Als reiniger kan je ook sprays gebruiken

Tegenwoordig zijn er verschillende producten beschikbaar om het reinigen van een barbecue te vergemakkelijken. Als je een perfect schoongemaakte grill nastreeft, kan je bij voorkeur een grillspray kopen.

1 reactie op “8 handige tips om de barbecue schoon te maken

  1. Lander says:

    Om de rooster schoon te maken: leg hem in het gras en laat hem daar de hele nacht liggen. De volgende morgen is hij geweekt door de dauwdruppels in het gras en kun je hem gemakkelijk afwassen en hoef je niet te staan schuren en krabben op de aangebakken resten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!