Een tuin inrichten is niet de meest eenvoudige taak. Je wilt mooie planten en bomen in de tuin, een zithoekje en wellicht een schuur. Hoe zorg je ervoor dat een tuin er leuk uit ziet, maar dat hij ook kindvriendelijk is?

7 tips om je tuin kindvriendelijk in te richten
© PxHere.com

1. Ondergrond

Veel mensen gebruiken leggen stoeptegels of andere harde materialen om de grond mee te bedekken. Dit is alleen niet kindvriendelijk. Als je wilt dat een kind lekker kan spelen, zonder zich te bezeren, kun je beter kiezen voor zachtere materialen. Zorg dat er echt gras of kunstgras is. Voor een paadje kun je bijvoorbeeld houtsnippers gebruiken.

2. Afbakening

Het is belangrijk dat kinderen niet vanuit de tuin snel de weg op kunnen rennen. Om dit probleem tegen te gaan kun je een afscheiding plaatsen tussen de tuin en de weg. Dit kan een schutting, een haag maar ook een hekwerk zijn.

3. Zon en schaduw

Als je een tuin hebt, dan wil je wel dat je kinderen er zo veel mogelijk in kunnen spelen. Zorg er daarom voor dat er zon én schaduw in de tuin is. Je kunt schaduw creëren door een klein afdakje of een boom te plaatsen. Zo kunnen de kinderen midden in de hete zomer nog steeds heerlijk in de tuin spelen.

4. Uitdagende tuin

Kinderen worden graag uitgedaagd. Als je tuin bestaat uit een grasveldje, dan zullen kinderen zich niet zo lang vermaken in de tuin. Zorg daarom voor leuke en uitdagende speeltoestellen, zoals een zandbak, een schommel of een glijbaan. Je kunt ook kiezen voor een natuurlijke speelplek. Die kun je creëren met bijvoorbeeld een klimboom, een stapel hout of een berg zand. In een natuurlijke tuin kan een kind zelf van alles ontdekken. Tip: Ga in de natuur met je kind op zoek naar materialen om daar een hut van te bouwen. Dan heeft je kind gelijk een schaduwplekje om lekker op zichzelf te zijn.

Kindvriendelijke tuin
© PxHere.com

5. Moestuin

Een manier om je kind vaker naar buiten te laten gaan en hem gelijk meer te leren over de natuur, is het planten van een moestuin. Je hoeft helemaal geen grote tuin te planten, het kunnen ook kleine bakjes of potjes zijn waar je zaadjes in plant. Maak er een gezellig hoekje van in de tuin, zodat een kind het gevoel heeft zelf iets te ondernemen.

6. Planten

Een tuin zonder planten is makkelijk, maar niet gezellig. Als je voor planten kiest, is het wel belangrijk om te kijken naar de giftigheid van planten. Een plant als papaver of taxus is giftig. Sommige kinderen zijn geneigd alles in hun mond te stoppen. Dan zou het gevaarlijk zijn om giftige planten in je tuin te hebben.

7. Vijver

Kinderen vinden het vaak fantastisch om met water te spelen. Toch kunnen vijvers heel gevaarlijk zijn. Kinderen kunnen vaak niet goed inschatten hoe diep een vijver is, waardoor ze er in kunnen verdrinken. Als je toch een vijver wilt, zorg dan dat een kind er niet zomaar in kan vallen. Een goed alternatief voor een vijver is een klein fonteintje, zodat een kind toch nog met water kan spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!