Ja, je kunt een carport best een overdekte parkeerplaats noemen, want dat is wat het in essentie ook gewoon is. Vanwege de overkapping bied je de auto enige bescherming tegen weersinvloeden. Je vindt een carport meestal bij het woonhuis, in losstaande of in aangebouwde vorm. Ideaal dus, maar aan het plaatsen van een carport kleven wel enkele voorwaarden. Een vergunning is overigens vaak weer niet nodig.

Hier moet je op letten bij het bouwen van een carport
© PxHere.com

Een carport biedt je auto wel degelijk de nodige bescherming tegen de weersinvloeden.
De ruiten van je auto zijn onder de carport toch net even minder bevroren dan in de open lucht en in z’n algemeenheid kan gesteld worden dat een carport toch best wat bescherming aan de auto kan bieden. Bovendien misstaat het vaak niet en maakt het een woning eerder fraaier dan dat sprake is van een verminderde uitstraling. De carport wordt wel multifunctioneel gebruikt, want niet zelden geldt het ook als afdak om onder te zitten in de zomer, om zo de zon enigszins te ontwijken of om te schuilen voor de regen.

De afstand tussen de carport en de woning mag niet groter zijn dan dertig meter.
Nee, je kunt niet zomaar een carport plaatsen. Daar gelden wel wat regels voor. In de meeste gevallen hoef je voor aan carport, garage of een schuur geen vergunning aan te vragen. Vaak hoef je niet eens te melden dat je een carport plaatst. Dan echter, mag je in totaal niet meer hebben dan veertig vierkante meter aan vrijstaande gebouwen. Heb je al een garage, een tuinhuis of serre, dan dien je de carport dus mee te rekenen. Bovendien moet het gaan om een losstaande carport, die maximaal 3,5 meter hoog is. Daarnaast mag de afstand tussen een carport en de woning nooit groter zijn dan maximaal dertig meter. Wil je een carport meer aan de zijkant van je tuin? Zorg dan dat de carport minimaal drie meter van de perceelgrens wordt geplaatst. Dit is wettelijk nou eenmaal zo vastgelegd.

Carport
© PxHere.com

In principe moet voor een uitbreiding van de woning een vergunning worden aangevraagd.
Je mag ook geen carport of ander bijgebouw oprichten in een kwetsbaar gebied, niet aan een oeverzone en niet binnen de strook van vijf meter langs een waterloop. Volgens de wet moet je in principe voor elke uitbreiding van je woning een vergunning aanvragen. Een carport of een serre bijvoorbeeld, hoeven echter niet steeds een uitbreiding te zijn en zijn doorgaans vrijgesteld van deze plicht. Het spreekt voor zich dat de functie van je huis door het oprichten van een carport niet mag wijzigen.

Kies je voor een ‘overdekte parkeerplaats’ of schakel je een architect in?
Nu je dit weet kun jij je richten op het soort carport dat je wenst. Je kunt gewoon voor de ‘overdekte parkeerplaats’ gaan, de simpele variant dus. Je kunt echter ook een architect in de arm nemen, die van je carport echt iets heel bijzonders kan maken. Het is maar net wat je wilt. Een carport kan volledig conform jouw wensen worden gemaakt. Zoveel is zeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!