Dat je wespen vooral in de zomermaanden ziet, is geen toeval. Op dat moment zijn de larven in de meeste nesten volgroeid. Wanneer er in het nest geen zoetigheid meer te vinden is komen de wespen in een grote stroom af op ijsjes, gebakjes of zoete drankjes. Daarnaast geldt: hoe hoger de luchttemperatuur, hoe actiever ze worden. Hoewel de zoemende insecten in de regel niet agressief zijn, worden ze het wel als je naar ze slaat of hun nest aanvalt. Je hebt zó een wespensteek te pakken! 

© Pixabay.com

Waarom is de wesp nuttig?

Wespen zijn om verschillende redenen nuttig. Zo verzamelt de wesp – net als de bij – zoet nectar uit bloemen. Terwijl ze langs de bloemen vliegen, helpen ze om de pollen te verspreiden en zo ontstaan nog meer mooie bloemen. Ze jagen daarnaast op bladluizen en rupsen; insecten die normaliter voor veel schade zorgen aan bloemen en planten. Tot slot sporen ze teken, (steek)muggen en vliegen op, waarmee ze dieren en mensen veel insectenoverlast besparen.

EpiPen

Wespengif is levensgevaarlijk voor mensen die voor het gif allergisch zijn. Om die reden dragen zij dan ook meestal een EpiPen bij zich. In deze spuit zit adrenaline, waar zeer ernstige klachten of zelfs de dood mee voorkomen worden. Tijdens een anafylactische schok kan er bijvoorbeeld in de keel een grote zwelling ontstaan, die levensgevaarlijk kan zijn! Om die reden moet een anafylactische schok direct behandeld worden.

Risicosituatie

Heb je geen EpiPen voorhanden en steekt de wesp in de hals of de keel? Bel dan meteen het alarmnummer 112 en ga direct naar de spoedeisende hulp. Doe dit al vóórdat de luchtwegen van het slachtoffer zich afsluiten. Naast deze gevaarlijke risicosituatie kunnen wespen ook nog eens heel agressief worden. Bel of mail in dat geval jouw lokale wespenbestrijder direct!

© Pixabay.com

Uitsterven

Heb jij in of rond jouw woning veel last van wespen en ben je van plan om zelf een wespennest onschadelijk te maken? Doe het niet! Hoe oud de wespen in het nest worden, is vrij afhankelijk van de soort. Gemiddeld wordt de wesp 12 tot 22 dagen oud. De koninginnen leven echter altijd langer, tot wel een jaar. Dat is logisch, want ze leggen doorlopend eitjes om de kolonie in stand te houden. Na de zomer sterven de meeste kolonies door voedselgebrek en kou snel weer uit.

Schakel een expert in

Probeer niet zelf een wespennest onschadelijk te maken. Zodra je het nest kapot slaat, verbrandt of de opening dichtstopt, gaan de wespen op zoek naar diegene die hun huis belaagt. Professionele bestrijdingsexpers van Wespendienst raden het daarom sterk af om zelf het nest te vernietigen. Dit kan in de ergste gevallen tot de dood leiden, zeker als je allergisch bent voor het wespengif. Om die reden werkt Wespendienst alleen met ervaren en gecertificeerde wespenstrijders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!