Ben jij vertrouwd met Europallets? Dan weet je dat het handige pallets zijn om mee te werken én dat het de meest gebruikte pallets in Europa zijn. Weet je ook hoe het officiële model eruitziet en hoe je het zo efficiënt mogelijk kan inzetten? Europallets: het hoe en wat, ontdek je hier!
Een Europallet: wat is dat?
EPAL-pallets en Europallets zijn hetzelfde type pallet. EPAL is de licentie op de pallet en staat voor European Pallet Association. Enkel gelicentieerde bedrijven mogen de pallets produceren of herstellen.
EPAL is dus de organisatie die de kwaliteit en de licenties van de pallets waarborgt. Je kan de pallets herkennen aan het ovale EPAL-logo in de hoeken van de pallet. Daarnaast is het een beschermd product. Er zijn tegenwoordig helaas meer en meer namaakpallets in omloop.
Hoe kan je een EPAL-Europallet herkennen?
Om te vermijden dat je achteloos illegale namaakpallets koopt, lijsten wij hieronder alle specificaties op van EPAL-Europallets. Een officieel pallet kan je herkennen aan de afmetingen, het gewicht en de markeringen.
Kenmerken van een officieel EPAL-Europallet:
- EPAL-logo op de linker- en rechterklos.
- De spijkers hebben een 2-lettercombinatie als markering en worden machinaal in het hout geschoten, steeds op dezelfde posities.
- Reparatienagel met EPAL-logo heeft een uniek licentienummer en een landcode.
- ISPM15-markering op de middenklos met een 6-cijferig identificatienummer (unieke EPAL-producentcode, productiejaar en productiemaand).
- Zwarte of gele markering met EPAL-logo die dient als kwaliteitsgarantiebewijs.
- Buitenafmeting van 80 x 120 cm.
Welke afmetingen hebben Europallets?
Europallets hebben uniforme maten. Hierdoor kan je er makkelijk mee aan de slag en kunnen ze internationaal worden ingezet. De afmeting van de meest gangbare Europallet is 80 x 120 cm (800 x 1200 mm). De totale hoogte of dikte van de pallet is 144 mm (14,4 cm). De pallets hebben een bovendek van 5 planken. Daaronder zijn 9 klossen gemonteerd. Drie onderplanken ondersteunen de klossen.
Het zogeheten collomodulaire systeem is een maatvoering die gebaseerd is op de afmetingen van Europallets van 120 x 80 cm. Indien je dus producten bestelt die ontworpen zijn volgens diezelfde collomodulaire maatvoering, dan weet je met zekerheid dat je producten stapelbaar zijn op een Europallet. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Een goed voorbeeld hiervan zijn Euronormbakken.
Er bestaan ook EPAL-pallets met andere afmetingen dan die van 1200 x 800 mm. Blokpallets (1200 x 1000 mm) en displaypallets (800 x 600 mm) zijn eveneens verkrijgbaar onder EPAL-licentie.
Welk draagvermogen heeft een EPAL-pallet?
Europallets kunnen maximaal 2000 kg dragen. Wil je echt op zeker spelen? Dan is het aangeraden om de EPAL-norm van 1500 kg draagvermogen te respecteren. Gebruik je de pallets enkel om producten te stallen en worden ze niet getransporteerd, dan hebben ze een draagvermogen van maximaal 6000 kg. Let er wel op dat de producten gelijkmatig verdeeld staan op de pallets.
Controleer steeds of de pallets stevig genoeg zijn alvorens je de producten begint te stapelen. Merk je scheurtjes in het hout op of sporen van slijtage? Dan is de pallet mogelijks aan vervanging of herstelling toe. Het is aangeraden de pallets steeds te laten repareren door een erkende EPAL-hersteller.
Hoe gebruik je Europallets zo efficiënt mogelijk?
Je kan Europallets vlot verplaatsen met palletwagens en rolcontainers. Wil je je palletgebruik echt optimaliseren? Dan kan je houten palletranden gebruiken om je pallet om te vormen tot een bak. Je kan ook metalen opzetranden plaatsen op een Europallet om lange goederen te vervoeren. Zo voorkom je schade bij het transporteren van de pallets.