Misschien heb je op het moment, net als het halve land, zin om je tuin te verbeteren. Door de combinatie van de coronamaatregelen en het heerlijke weer is dat een uitstekende bezigheid. En misschien zit je er aan een tijdje over na te denken om een huisje of overkapping buiten neer te zetten. Je hebt dan een paar verschillende mogelijkheden, waarvan een tuinhuisje, een serre en een carport populaire opties zijn. Wat kan je precies met deze bouwwerken, en wat zijn de verschillen ertussen? Lees het hier en maak een bewustere keuze!

Verrijk je woning met een handig bijgebouw
© Famiflora.be

Een tuinhuisje plaatsen

Een tuinhuis is inderdaad een klein huisje in je tuin, dat je op veel verschillende manieren kan gebruiken. Veel bezitters gebruiken hun huisje om er in te klussen, waarbij de rommel en het lawaai de bewoners van het huis niet hoeft te storen. Je kan er een thuisbioscoop, voetbaltafel of hometrainer neerzetten en er zo een hobbykamer van maken. En uiteraard is een tuinhuisje bij uitstek geschikt als knusse logeerkamer voor bezoek.

Er zijn tuinhuizen in veel verschillende soorten en maten. Een klein huisje is al genoeg voor een stukje privacy en extra ruimte. Een groter bouwwerk met een overkapte veranda levert een geweldige plek om in alle weersomstandigheden van het buitenleven te genieten. En je kan kiezen voor huisjes van authentiek ogend hout, praktisch metaal of makkelijk te reinigen kunststof.

Een serre neerzetten

Een serre lijkt wat op een tuinhuis. In plaats van een besloten en comfortabele hut zijn serres juist bedoeld om zo veel mogelijk licht door te laten. Het belangrijkste constructiemateriaal is dan ook glas, dat gemonteerd is in een stevig frame van hout of metaal. Serres kunnen vrijstaan in je tuin, maar ook tegen het woonhuis aan gebouwd worden.

Verrijk je woning met een handig bijgebou
© Famiflora.be

Serres gebruik je om in te lezen, je hobby uit te voeren, of in de winter in de zon te zitten. Ontvang er bezoek en serveer er de maaltijd. Richt hem in een sfeervolle koloniale sfeer in, of in een robuuste industriële stijl. Door de toevloed van licht is het bouwwerk ook perfect om planten in neer te zetten. En wil je in elk seizoen van je tuin genieten? Installeer dan een verwarming of een krachtige infrarood-heater in het gebouwtje.

Een carport installeren

Een carport is een overkapping die in eerste instantie bedoeld is om je auto te beschermen tegen weer en wind. Je autoruiten blijven in de winter vrij van ijs, en de lak is beschermd tegen afwaaiende takken en vallende eikels en kastanjes. In tegenstelling tot een garage hebben carports in principe geen wanden. Hierdoor blijven uitlaatgassen van het voertuig niet hangen. Het is dus puur een dak voor je auto, en door het geringe materiaalgebruik is de prijs ervan gunstig.

Behalve de auto kan je hieronder natuurlijk ook andere voertuigen kwijt: fietsen, motors en brommers. En als je een model kiest die groot genoeg is kan je er een gerieflijke zithoek onder creëren. Met een stel (oude) stoelen en een bank kom je al een heel eind, maar een chiquere inrichting is uiteraard mogelijk. Hiermee verkrijg je een plek waar je buiten kan zitten en een frisse neus halen. Ook in de winter en ook als het regent. Verder kan je dit bouwwerk gebruiken om er weergevoelige spullen, zoals bouwmaterialen en tuingereedschap, onder neer te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!