Nu het weer steeds warmer wordt is het tijd dat we de buitenruimtes van ons huis extra goed gaan benutten. Heb jij een balkon en spendeer je hier niet veel tijd op dan kan komt dat waarschijnlijk omdat dit nog geen gezellige plek is waar je graag bent. Dat gaan we dit jaar veranderen. Tover je balkon om naar een ware oase van groen en je zult hier maar al te graag je tijd spenderen. Heerlijk een boekje lezen en genieten van alle rust terwijl je je in een ander en exotisch land waant? Dat is heel goed te bereiken via onderstaande tips.

Maak van je balkon een groene oase
© PxHere.com

Tuinieren op je balkon
Het maakt niet uit hoe klein of groot je balkon is, je kunt er altijd op tuinieren. Al is het maar met drie kleine potjes met planten, waar een wil is is een weg. Er zijn wel meteen een aantal vraagstellingen die je te binnenschieten. Welke potgrond is geschikt voor tuinieren op mijn balkon? Hoe kies ik de juiste bloempotten en plantenbakken uit? Welke bloemen en planten doen het goed in de zon en welke hebben juist schaduw nodig?

Bloempotten en plantenbakken
Wanneer je een oase van groen wilt creëren op je balkon is het belangrijk dat je beschikt over de juiste potten en bakken. Vaak kiezen mensen voor een gerecyclede emmer en ook al is de gedachtegang hierachter mooi, het is niet altijd even handig. Wanneer je een bak of pot uitkiest is het namelijk belangrijk dat het water goed afgevoerd kan worden. Gebeurd dit niet ontstaat er een overvloed aan water en kan dit de wortels van je plant of bloem aantasten. Hierdoor zullen ze eerder doodgaan en heb je er minder lang plezier van. Speciale bloemen en plantenbakken zijn zo gecreëerd dat er altijd een gat in de bodem of zijkant zit om het extra water af te voeren. Je kunt er wel voor kiezen om deze pot of bak in een mooie decoratieve plantenbak te plaatsen. Hou er dan wel rekening mee dat je het overtollige water een keer per week weggooit.

Balkon groene oase
© PxHere.com

Potgrond en tuinaarde
Potgrond bestaat voornamelijk uit turf. Turf biedt een goede structuur aan voor je planten omdat deze goed het vocht vasthoudt. Potgrond bestaat voor zo een 80% uit turf. Potgrond kan vrij prijzig zijn maar gelukkig zijn er ook goedkopere alternatieven. Eén van deze alternatieven is tuinaarde. In tuinaarde zit weinig tot geen turf waardoor het een stuk betaalbaarder is. Het één is niet per se beter voor je bloemen en planten.

Bloemen en planten
Nu het voorwerk is gedaan kan je aan het leukste gedeelte beginnen. Het uitzoeken van de bloemen en planten die je op je balkon kunt plaatsen om je eigen groene oase te creëren. Met de juiste bloemen en planten uitkiezen moet je rekening houden met de ligging van je balkon en hoeveel uur zonlicht je per dag hebt. Ook moet je rekening houden met eventuele regenvallen en wind. De volgende planten en bloemen zijn uitermate geschikt voor een balkon. Ga je voor een kleurrijke groene oase dan zijn de volgende bloemen geschikt:
Zonnekruid, rode zonnehoed, winterakoniet, viooltjes, vergeet-mij-nietjes, oosterse sterhyacint, rode spoorbloem, smeerwortel, sneeuwvlokjes, ooievaarsbek en de bleke klaproos.
Wil je de kleuren wat neutraler houden dan kan je gaan voor de volgende bloemen en planten: Japanse Zegge, herfstanemoon, geitenbaard, elfenbloem, dikkemanskruid, varkensgras, laurier en de kuiflelie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!