Om zo lang mogelijk van je tuinmeubelen te genieten, wordt aangeraden om deze goed te verzorgen alvorens je ze op afdekt of opbergt in de wintermaanden. Maar, hoe maak je je tuinmeubelen nu precies winterklaar? Je leest er alles over in dit artikel.

© Pixabay.com
  1. RVS, Metaal, Aluminium, Kunststof en Graniet

Deze materialen zijn allemaal eenvoudig in onderhoud. Voor het poetsen van RVS en kunststof heb je al genoeg aan een natte doek en een sopje. Graniet is zelf nóg eenvoudiger. Hierbij is het vooral zaak om ontstane vlekken altijd zo snel mogelijk schoon te maken met een natte doek. Zo voorkom je dat de vlekken in het materiaal trekken. In het geval van metaal en aluminium is naast een sopje, ook het gebruik van een zachte borstel aan te raden om hardnekkig(er) vuil mee te verwijderen. Voor al deze materialen geldt: afdekken met een waterafstotend zeil beschermt doorgaans voldoende tegen winterse invloeden.

  • Hout

Wat betreft hout zijn er twee soorten onderhoud te onderscheiden: klein en groot. Met klein onderhoud wordt gedoeld op het verwijderen van oppervlakkige vlekken. Licht poetsen met een natte doek is dan vaak al wel voldoende. Met groot onderhoud dien je het hout eerst licht op te schuren om daarmee de oude beschermlaag en eventuele krassen te verwijderen. Vervolgens breng je olie of buitenbeits aan voor een nieuwe beschermlaag. Klein onderhoud volstaat meestal als je de tuinmeubelen in een vochtvrije ruimte op kunt bergen, groot onderhoud is aan te raden als de tuinset of de loungebank winters al dan niet afgedekt buiten blijven staan.

© Pixabay.com
  • Vlechtwerk

Het behandelen van vlechtwerk wordt onderverdeeld in oppervlakkig vuil versus hardnekkig vuil. Het schoonmaken van oppervlakkig vuil dient simpelweg met een natte doek en een sopje te gebeuren. Voor het verwijderen van hardnekkig vuil moet je iets meer doen. De beste methode hiervoor is om een sopje enkele minuten te laten intrekken op de vieze plek. Met een tuinslang en eventueel een borstel kunnen vervolgens zowel de zeep- als vuilresten worden weggespoeld. Zorg ervoor dat je meubels volledig vuilvrij zijn voordat je deze afdekt of opbergt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!