Wil je graag de kerst beleven met mooie cadeaus, maar wil je niet dat dit een negatieve invloed heeft op het milieu? Veel cadeaus worden gegeven met de beste intenties, maar de productie en levering zijn allesbehalve goed voor het milieu. Zeg daarom vaarwel tegen de fast fashion, plastic speelgoed en cadeaus die van verre geleverd moeten worden. Hier lees je alles over milieuvriendelijke kerstcadeaus die je dit jaar aan jouw familie en vrienden kunt schenken. 

© Pixabay.com

Kies voor tweedehands

Wellicht de beste manier om een leuk én duurzaam cadeau te vinden voor kerst, is door tweedehands te shoppen. Op deze manier draag je niet bij aan de consumptiedrang en kies je voor een al bestaand product. Zowel online als in tweedehandswinkels kun je goed slagen voor cadeaus. Wil je jouw kind bijvoorbeeld toch een spelcomputer cadeau doen? Investeer dan niet in een nieuw model, maar koop tweedehands jouw elektronica in. Deze producten gaan vaak nog lang mee en zo hoef je niet bij te dragen aan de productie van nieuwe cadeaus. Tweedehands shoppen voor cadeaus is de meest eenvoudige manier om toch hippe cadeaus te kunnen veroorloven tijdens de kerstdagen. Koop een boek, woonaccessoires en nog veel meer gewoon tweedehands. 

Maak het zelf!

Je creëert natuurlijk het beste zelf de duurzame cadeaus voor kerst. Wil je jouw partner verrassen met een nieuwe muts en sjaal? Dan hoef je dit niet zelf te kopen, maar kun je dit ook zelf maken van duurzaam wol. Dit is niet alleen milieuvriendelijker, maar het heeft natuurlijk ook een extra persoonlijk tintje.

Duurzame snacks

Er zijn genoeg merken die zich bewust bezighouden met het milieu, ook merken die voedsel en drank verkopen. Het is dan altijd een slim idee om iemand een mand voor lekkernijen cadeau te doen. Kies daarbij uitsluitend voor lokale en duurzame producten. Zo help je de lokale ondernemers, heb je een kleine CO2 voetafdruk en laat je anderen kennis maken met deze duurzame producten. 

© Pixabay.com

Duurzaam inpakpapier

Let ook op hoe je jouw kerstcadeautjes inpakt. Het is natuurlijk leuk om een nieuwe rol cadeaupapier met kerstprint te kopen, maar dit is allesbehalve milieuvriendelijk. Kies liever voor herbruikbare cadeautasjes die je ieder jaar opnieuw kunt gebruiken. Ook kun je samen met jouw kinderen zelf cadeaupapier maken van oude kranten en oude papieren. Laat de kinderen kerstprintjes tekenen en schilderen op het papier voor een origineel effect. 

Cadeaubon voor een duurzame (web)winkel

Weet je niet goed wat je iemand moet schenken deze kerst, maar wil je wel een leuk én duurzaam cadeau? Laat de ontvanger dan zelf een cadeautje uitkiezen. Je kunt een cadeaubon schenken voor een duurzame winkel. Zo kan de ontvanger zelf kennis maken met deze milieuvriendelijke (web)winkel en wellicht in de toekomst vaker duurzame keuzes maken.

Cadeaus horen bij kerst. Toch hoef je niet mee te doen aan de consumptiedrang. Er zijn genoeg opties om op milieuvriendelijke en duurzame wijze iemand tijdens de kerstdagen te verrassen met een mooi cadeau. Bovenstaande opties dienen ter inspiratie voor jouw duurzame kerstcadeaus van dit jaar. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!