Als je plannen hebt om een huis te kopen dan ontkom je er vaak niet aan om geld te lenen bij je bank of bij een andere geldverstrekker. Geld lenen is vaak ook de belangrijkste financiële beslissing die je in je leven neemt. Hoeveel geld je kunt lenen is onder meer afhankelijk van wat je maandelijkse netto inkomen precies is.

Lenen voor een woning
© PxHere.com

Hoe hoger je netto salaris is, hoe gemakkelijker je geld kunt lenen
Je zou kunnen stellen dat hoe hoger je netto loon is, hoe gemakkelijker je geld kunt lenen. Dat is helemaal het geval als je een vaste baan hebt, en dus al langer dan twee jaar bij dezelfde baas werkt. Als je geld gaat lenen, dan kun je er vanuit gaan dat je een derde van je inkomen vrij moet houden om de lening af te kunnen betalen. Ga je naar een bank om geld te lenen, vergeet dan niet om je salarisstroken en een uittreksel van je spaarrekening mee te nemen. Geld lenen zonder baan is een stuk lastiger, zo niet onmogelijk. Mits je uiteraard zeer vermogend bent en je over heel veel geld beschikt. Behalve dat je met de bank bespreekt hoeveel geld je kunt lenen, komt ook de kredietvorm aan de orde. Idealiter kies je die hypotheekvorm die het best bij jouw persoonlijke situatie past.

Lenen met eigen vermogen
Geld lenen wordt ook gemakkelijker als je zelf eigen vermogen hebt. De banken lenen liever 50 procent uit voor de financiering van een woning dat dat ze tachtig procent uitlenen. Want het is altijd de bedoeling dat je zelf twintig procent van de prijs voor het huis zelf financiert. Banken lenen dus liever twee ton uit voor een huis dat vier ton kost, dan wanneer ze twee ton uitlenen voor een huis dat 250.000 euro kost. Hoe meer eigen geld je in kunt leggen, hoe gemakkelijker lenen van geld wordt dus.

Lenen
© PxHere.com

Hoe langer de lening, hoe langer je rente betaalt
Uiteraard wil je geld lenen tegen de beste voorwaarden. Het is daarom goed om de verschillende aanbieders van krediet goed met elkaar te vergelijken. Dit werk kun je overigens ook uitbesteden aan de hypotheekadviseur die als geen ander weet waar je tegen de beste voorwaarden kunt lenen. Natuurlijk speelt bij het geld lenen voor een woning de looptijd van de lening een belangrijke rol. Zo goed als alle financiële instellingen bieden leningen aan met een looptijd van veertig jaar. Hoe langer de looptijd is van je lening, hoe minder geld je per maand hoeft af te betalen gedurende de looptijd van de lening. Aan de andere kant is het natuurlijk ook zo dat hoe langer je geld leent, hoe meer rente je uiteindelijk betaalt. De looptijd van de lening hangt ook weer samen met de financiële draagkracht die je hebt. Een te korte looptijd van de hypotheek betekent vaak dat je maandlasten te hoog worden. Geld lenen heeft ook te maken met de rentestanden. Hoe lager de rente, hoe gemakkelijker je vaak geld kunt lenen omdat er verondersteld wordt dat je dan gemakkelijk je lening af kunt lossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!