Zelf een wijnproeverij organiseren, heb je dat al eens gedaan? Nodig je vrienden uit die een gezonde interesse hebben in wijn en maak er een fijne avond van. Je kunt een heus diner in elkaar steken en per gerecht een bijhorende wijn serveren, maar dan staat de wijn minder in the spotlights. Een beter idee: proef verschillende soorten rode, witte en rosé wijn met bijhorende hapjes. In dit artikel vind je enkele tips voor een geslaagde wijnproeverij.

© Pexels.com

Verschillende landen

Reserveer een volledige avond voor een uitgebreide wijnproeverij. In de eerste plaats selecteer je wijnen van verschillende landen. Frankrijk en Italië – de wijnlanden bij uitstek – mogen niet ontbreken, maar kies ook een paar wijntjes uit landen die nog niet zo bekend zijn. Denk maar aan Tanzania, na Zuid-Afrika de grootste wijnproducent van Sub-Sahara Afrika. Marokko is een land dat ook aan wijnproductie doet. Misschien verrassend, omdat het een islamitisch land is waar geen alcoholcultuur heerst, maar misschien is dat net een reden om meer om Marokkaanse wijn te proeven. Of zoek het dichter bij huis en kies voor een Belgisch wijntje, bijvoorbeeld uit de Vlaamse Ardennen.

Bouw de intensiteit op

De zwaarste wijn serveer je pas op het einde. Het is best om de smaakintensiteit op te bouwen en eerst wat lichtere wijnen te serveren, wat dan vooral witte wijn of rosé zal zijn. Eerst proef je lichte, niet opgelegde wijnen en daarna kun je voor vollere wijnen gaan. Een pinot noir, bijvoorbeeld, mag niet ontbreken in de proeverij. Wijnen met ‘body’ en ‘kracht’ zoals een Syrah of een Cabernet Sauvignon proef je aan het einde. De perfecte afsluiter!

© Pexels.com

Hoe proeven?

Wijn proeven begint met kijken. Hoe ziet de wijn eruit? Helder of troebel? En welke kleur heeft de wijn precies? Daarna ga je ruiken, het wijnglas walsen en nog eens ruiken. Ruik je kurk, open dan een andere fles. Gebruik je neus goed om de verschillende aroma’s te ontdekken. Vervolgens mag je echt proeven. Drink niet zomaar, maar geniet van je wijn en neem kleine slokjes. Smaakt de wijn zoet en heeft de wijn mooie zuren? Blijft de smaak van de wijn lang hangen in je mond of niet? Proef je maar één of twee wijntjes, dan kun je de slok perfect doorslikken. Maar als je deelneemt aan een proeverij waar je 8 à 10 wijnen zult proeven, spuug dan je wijn uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!