Het najaar is aangebroken, wat betekent dat niet alleen de dagen korter worden – en het dus sneller donker is – maar ook dat de temperatuur daalt. De nachten zijn al een pak kouder, dat voel je ongetwijfeld als je ‘s morgens met de fiets naar het werk rijdt. Het zal dus niet meer lang duren voordat het effectief begint te vriezen, of toch voordat er grondvorst is. Haal het strooizout maar al boven!

© Pexels.com

Bestrijd ijs met zout

In de winter zie je ze overal rijden bij vriestemperaturen: grote tractors die zout strooien op nationale en snelwegen. Zout lost op in water en bijgevolg heeft deze oplossing – pekel genoemd – een lager vriespunt dan water. Resultaat: het ijs en de sneeuw gaan smelten, waardoor het minder glad en dus veiliger wordt op de weg. Op wegen en fietspaden strooit de gemeente of provincie, maar wist je dat je er zelf voor moet zorgen dat het voetpad voor jouw huis er ijsvrij bijligt? Doe je dat niet en er glijdt iemand uit, dan kan jij aansprakelijk gesteld worden. Meer nog, je riskeert een GAS-boete tot 250 euro als je je eigen oprit of de stoep voor je huis niet schoonmaakt.

Je denkt misschien dat je keukenzout kan gebruiken om de stoep ijsvrij te maken, maar dat is niet zo’n goed idee. Je gebruik hiervoor beter strooizout. Bovendien is strooizout minder schadelijk voor het milieu en het meest aangewezen zout om te gebruiken bij lage temperaturen. Nogal een grote oppervlakte waar je zout moet strooien? Dan kan je een zoutstrooier aanschaffen, een mini-strooiwagen waarmee je makkelijk zout kan strooien. Extra voordeel: je kan deze strooiwagen ook gebruiken voor graszaad of kunstmest in het voorjaar of in de zomer.

Een tip die we je nog willen meegeven: als je met je hond gaat wandelen op bestrooide plaatsen, was dan even zijn poten af na die wandeling. Doe je dat niet, dan kan het zout op de pootjes voor irritaties zorgen en – erger nog – zelfs voor brandwonden. Iets wat je te allen tijde wil vermijden.

© Pexels.com

Waterhardheid na de winter

Oké, de winter moet nog beginnen, maar kijk jij ook al zo hard uit naar het voorjaar? De periode van het jaar waarin de wereld opnieuw tot leven komt. De bomen krijgen terug blaadjes, de bloemen bloeien terug. Geweldig, niet? Misschien heb je een vijver in de tuin die je na die gure wintermaanden opnieuw proper wil maken? Meet dan in eerste instantie even de waterhardheid.  Heb je onthardingszout nodig voor minder kalkaanslag? Of merk je dat het water in de vijver net te zacht geworden is door de neerslag van de afgelopen maanden, wat nefast is voor de kwaliteit en bijgevolg de groei van de planten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!