Langzaam maar zeker zijn steeds meer mensen een klein beetje een expert op het gebied van koffie geworden. Hadden we vroeger nauwelijks keuze, en pakten we gewoon een groot pak gemalen filterkoffie uit de schappen van de supermarkt, tegenwoordig hebben we allemaal zo onze eigen smaak ontwikkeld. We weten welke koffie van goede kwaliteit is, en welke wat minder. We weten dat er verschillende blends zijn, en zijn vaak best bereid om er verschillende uit te proberen. We weten meer en meer welke koffie we precies lekker vinden, al weten we lang niet altijd precies waarom dat zo is. Onze kennis van koffie is fors toegenomen, en daarmee ook de keuze die we in de supermarkt of in een koffiebar hebben.

We weten steeds meer over koffie
© Pixabay.com

Van gedachteloos opdrinken tot een bewuste keuze 

Voor veel mensen is de manier waarop zij met koffie omgaan de afgelopen jaren flink veranderd. Niet langer is het de vraag of men er suiker en melk in wil, nee, wie koffie bestelt in een café of koffiebar moet vaak een stuk meer vragen beantwoorden. Want waar we eerst voorzichtig kennismaakten met cappuccino en espresso, is het aantal keuzes dat we nu hebben op het gebied van koffie nog eens vele malen groter geworden.

Zeker in koffiebars is de menukaart waaruit een keuze moet worden gemaakt niet zelden een stuk langer dan die van een gemiddeld restaurant. En dat zijn dan alleen nog maar de standaard keuzes, hierop zijn ook nog eens tal van persoonlijke varianten mogelijk. Vaak gaat het hier om toevoegingen die aan de koffie worden gedaan. Er is keuze uit verschillende soorten melk, bijvoorbeeld, of siropen met een smaakje. Critici menen dat dit soort drankjes nauwelijks meer met échte koffie te maken hebben. Fans trekken zich er niets van aan, en genieten gewoon van hun koffie, bereid op de manier die zij het allerlekkerst vinden.

We weten steeds meer over koffi
© Pixabay.com

Het gaat niet alleen om de toevoegingen

Niet alleen de toevoegingen die aan de koffie kunnen worden gedaan maakt dat we tegenwoordig zo veel keuze hebben. Ook de koffiesoorten zelf, de blends die daarmee worden gemaakt, worden steeds diverser. Dat zie je bijvoorbeeld terug in een koffiesysteem als Nespresso. Zij bieden tal van verschillende opties aan als het gaat om koffie, grotendeels gebaseerd op een verschil in gebruikte koffiebonen. Het aantal verschillende Nespresso compatible capsules valt nauwelijks meer te tellen, zoveel keuze is er, waarbij de variaties lopen van klassieke, robuuste koffie tot samenstellingen met bijvoorbeeld melk en vanille. Iedereen heeft wel zo zijn of haar favoriet, of geniet ervan om steeds weer verschillende nieuwe smaken uit te proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!