De magnolia of beverboom is één van de meest aantrekkelijke bomen die men in een tuin kan aantreffen. Een boom van meters hoog, met bloemen zo groot als de vuist. Elke lente baadt de magnolia zijn tuin in een weelde van zachte kleuren en heerlijke aroma’s. Wat een teleurstelling is het dan als een magnolia niet goed bloeit of groeit door gebrekkig onderhoud! Wat gaat er fout? En met welke verzorging beleeft een magnoliaboom telkens weer de mooiste bloeitijd? We vertellen hier hoe je deze boom met succes verplant en onderhoudt.

De magnolia een handleiding
© PxHere.com

Een magnolia planten
De eerste stap naar deze bloemenpracht is natuurlijk het planten van een kleine boom. Volg deze stappen om dit correct te doen.

1. De regel is, dat de wortels van een plant onder de grond even veel ruimte innemen als de stam en takken dat bovengronds doen. Daarom moet er voor het planten van een (grote) magnolia een flinke ruimte beschikbaar zijn. Graaf dus een flink gat en spit alle grond daarin (ook de diepe lagen!) goed los.
2. Meng de grond met plantaarde. Zo kan de boom goed gaan wortelen.
3. Verwijder de pot van de kluit. Zit hij vast? Klop de kluit voorzichtig los en knip de wortels die uit de drainagegaten van de pot steken af.
4. Dompel de kluit een uur lang in een emmer water. Zo komt de boom geen vocht tekort tijdens het plantproces.
5. Plaats de kluit in het plantgat. De bovenkant van de kluit moet op dezelfde hoogte staan als de grond buiten het gat. Vul het gat met aarde en stamp die voorzichtig, maar stevig aan.
6. Doordrenk het gebied rond de magnolia met water. Geef daarna één tot twee maal per week water, vooral in droge periodes.
7. Een stevige boompaal, op een afstand van 20 centimeter van de boom, ondersteunt die in de eerste paar jaar.

De magnolia voeden
De grote, opvallende bloemen van de magnolia vragen veel van de plant. Daarom is het toevoegen van plantenmest of plantenvoeding een must. Elk voorjaar kan er meststof rond de plant gestrooid worden en voorzichtig door de bovenste grondlaag gemengd worden met een hark of spitvork. De mest geeft dan gedurende langere tijd de nuttige voedingsstoffen aan de grond rond de wortels af, en je magnolia bloeit als nooit tevoren.

Magnolia
© PxHere.com

Ongedierte en ziekten
Magnolia’s zijn verbazend bestendig tegen ziekten, schimmels en insectenvraat. Mocht het voorkomen, ga dan na om welke aandoening het gaat en koop een middel hiertegen. Een bezoek aan het tuincentrum kan verheldering bieden.

De grond verzuren
Een magnolia is een zuurminnende plantensoort. In te basische omstandigheden (basischer dan een pH van 6) kan de groei vertragen en treden er problemen met de bladvorming op. Een remedie is het toevoegen van turf aan de grond een mogelijkheid. Test de pH van de grond eerst met een teststrip. Meng daarna voorzichtig tuinturf door de plantgrond, waarbij de wortels zo veel mogelijk ontzien worden. Er zijn ook korrelvormige middelen in de handel die zuur bevatten.

Snoeien of niet?
Een magnolia is één van de plantensoorten die niet per se mooier worden door snoeien. Door snoeien ontstaan veelal wilde scheuten die recht omhoog schieten en die de gekrulde vorm van de plant bederven. Snoei dus alleen als er takken erg in de weg raken.

1 reactie op “De magnolia: een handleiding

  1. Hugo says:

    Alleen jammer dat hij maar zo kort bloeit of doe ik iets verkeerd? Heeft iemand daar tips voor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!