Wanneer je gezegend bent met een tuin, wil je daar natuurlijk iets moois van maken. En wil je zorgen dat het mooi blijft. Welk onderhoud moet je om de zoveel tijd verrichten? Dat ligt eraan wat voor tuin je hebt. Maar hier lees je in ieder geval een aantal tips, en in welke maand je die het beste kunt doen.
Winter
In januari groeit er weinig in je tuin: het is een kale bedoening, maar dat geeft je wel de ruimte om de schutting te repareren, dode platen te verwijderen en de schuur eens goed op te ruimen. In februari kan het ook nog venijnig vriezen, maar je kunt wel alvast een laag compost over de borders verspreiden. En natuurlijk plannen maken voor welke bloemen, planten, groenten en kruiden je wilt zaaien – en hiervoor alvast de benodigdheden aanschaffen. Bewaar eierschalen, deze bevatten veel kalk en dat is voor bijvoorbeeld fruitbomen een goede voedingsstof.
Lente
Maart: hoera, de lente is in aantocht! Het gras moet al af en toe gemaaid worden. Je kunt ook alvast de kale plekken luchtig maken en opnieuw inzaaien. En er kan begonnen worden met de moestuin! Tomaat, paprika, courgette in de kas inzaaien en in de open lucht mogen sla, radijs, ui en spinazie de grond in. April is nog mooier, dit is de tijd om het terras te schrobben, het tuinmeubilair te poetsen en onkruid te wieden. Bepaalde planten kunnen al gesnoeid worden; raadpleeg een snoeikalender voor de juiste snoeitijden per plantensoort. Klimplanten controleren en eventueel opbinden, bonen zaaien, de binnen opgekweekte groenten buiten een plek geven, heggen snoeien; dat kan allemaal in april en mei. In deze maand zal ook de strijd met slakken beginnen: plaats koperen plakband op de rand van je potten en moestuin, dat is een diervriendelijke oplossing.
Zomer
In juni zal er bijna dagelijks water gegeven moeten worden – een rustgevend klusje en het moment om de dag even met jezelf door te nemen. Ook in juli en augustus is het zaak om de boel nat te houden, en kwetsbare planten goed in de gaten te houden. En het is oogsttijd: de eerste tomaten kunnen al geplukt worden, dus zorg dat je vers brood en olijfolie in huis hebt: er gaat niets boven tomaten op geroosterd brood met olie en kruiden uit eigen tuin! Over kruiden gesproken: deze kun je de hele zomer door blijven kweken. Vooral basilicum is heerlijk; kweek deze in een kas die je elke dag tijdens zonuren openzet. ’s Avonds flink water geven en de kas weer sluiten (denk aan de slakken, die zijn er ook dol op). Blijf het hele jaar door trouwens wel onkruid wieden!
Herfst
Het wordt zo langzaam aan tijd, eind september, om de boel winterklaar te maken. Meubilair lakken, eenjarige zomerplanten verwijderen, buitenkraan afsluiten en tuinslang leeg laten lopen, winterbloeiende struiken planten, het zijn allemaal klusjes die erbij horen. In november kun je de allerlaatste seizoensgroenten oogsten en dan is het verder vooral wachten totdat die heerlijke lente weer komt. In december is er nog maar weinig te doen, maar zo nu en dan bladeren wegvegen en binnen alvast groenten en kruiden opkweken kan altijd. Voordat het gaat vriezen, moeten eventuele bloembollen al geplant zijn. Verder is het echt een maand om binnen feest te vieren.