Door te kiezen voor ecologische planten, houd je rekening met het milieu. Ecologische planten in de tuin dragen hun steentje bij aan het klimaat door verschillende dieren of nuttige insecten aan te trekken. De natuurlijke processen die dan ontstaan, creëren een levendige tuin waarin planten en dieren optimaal met elkaar samenwerken om te overleven. Binnenshuis kunnen ecologische planten een luchtzuiverende werking hebben die voor een gezond binnenklimaat zorgt. In dit artikel lees je welke planten je het beste kunt kiezen om zowel je leefomgeving als je tuin ecologisch verantwoord te maken.

Deze planten zijn ecologisch de beste keuze
© PxHere.com

Ecologische planten voor binnenshuis

Planten brengen een groene sfeer in huis of op kantoor. Iedere plant produceert zuurstof, maar bepaalde kamerplanten zuiveren daarnaast de lucht en breken schadelijke gassen af. Op die manier verbeteren ze de luchtvochtigheid wat weer goed is voor jouw longen! Let wel op: niet iedere plant is veilig voor huisdieren, maar filteren toch de chemische stoffen uit de lucht.

Veilig voor huisdieren

Wil je de lucht zuiveren maar heb je wel een of meerdere viervoeters in huis? Met de Graslelie, Gerbera of Stokpalm (Rhapis) zit je helemaal goed. Deze planten zijn makkelijk te onderhouden, dus ze zijn ook ideaal als je geen groene vingers hebt. Houd er rekening mee dat de Gerbera genoeg zonlicht krijgt en dat de Stokpalm het juist prima doet op een schaduwrijke plek!

Giftig voor huisdieren

Heb je geen huisdieren? Dan zijn de Lepelplant (Spathiphyllum), Chrysant en Sansevieria (Vrouwentong) goede luchtverfrissers. De Lepelplant is makkelijk te verzorgen en breekt veel chemische stoffen af. De Sansevieria staat erom bekend dat het schadelijke stofjes uit schoonmaakmiddelen en make-up zuivert. De Chrysant filtert niet alleen de lucht, maar fleurt ook iedere ruimte op!

Ecologische planten voor in de tuin

Door het planten van ecologische planten in je tuin draag je bij aan een beter klimaat. Met de volgende ideeën heb je binnen een handomdraai jouw eigen eco-tuin!

Deze planten zijn ecologisch
© PxHere.com

Klimaatbestendige planten

Als je kiest voor planten die binnen het heersende klimaat passen, heb je meer kans op overleving. België heeft een gematigd zeeklimaat. Diverse grassen, riet en lavendel doen het hier dan ook goed.

Bestuivers

Plant bestuivers in jouw tuin om bijen en vlinders aan te trekken! Deze vriendelijke insecten zorgen voor voedselvoorziening en biodiversiteit in de tuin. Goede bestuivers zijn onder meer zonnebloemen en goudsbloemen.

Bes-rijke planten

Als je bes-rijke planten in je tuin zet, trek je meer vogels aan. Naast deze bessen eten vogels ook schadelijke insecten zoals wormen, slakken en rupsen.

Maak tuintjes

Het aanleggen van een moestuin is enorm ecologisch. Om ervoor te zorgen dat je planten zo goed mogelijk overleven, kun je tuintjes maken. Dit doe je door planten die goed samengaan naast elkaar te planten. Zo beschermt basilicum de tomatenplant tegen wormen. Let op: er zijn ook planten die als buren juist een slechte invloed op elkaar hebben. Deze planten zet je liever niet naast elkaar.

Gebruik geen pesticiden!

In een tuin vol ecologische planten gebruik je natuurlijk geen pesticiden. Als het goed is, zijn deze middelen ook niet nodig doordat plant en dier optimaal met elkaar samenwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Karolien

Hey, ik ben Karolien, aangename kennismaking! In het dagelijkse leven ben ik een binnenhuisarchitect. Valt het op dat ik mijn job een warm hart toedraag? Ik kan inderdaad niet genoeg krijgen van alles wat met huisje-tuintje-boompje te maken heeft. Daarom stort ik mij in mijn vrije tijd op alles wat mijn nieuwsgierigheid en mijn creativiteit opwekt omtrent dit onderwerp. Deze blog is hiervan het resultaat. Veel lees- en ontdekplezier!